О т Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден – така българите в стари времена разделяли сезоните. Празникът, който наближава – ще го отбележим на 26 октомври, е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.
Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома (полазник), добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именикът е мъж, и с кокошка - ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки, банички с ябълки или просто печени ябълки, рачел, тиква. А ето и някои рецепти, които избрахме за празника от gotvetesmen.com.
Патладжанена манджа с пиле
Необходими продукти:
- доматен сос
- пилешко филе - 500 г
- морков - 1 бр.
- лук – 1 бр.
- чесън - 1 глава
- зелени чушки – 2 бр.
- червени чушки – 2 бр.
- патладжани – 2 бр.
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжана на едри кубчета и посоляваме със сол. Оставяме за 15 минути да се отцеди (ако вземете бял патладжан, не е нужно да се посолява). Обелваме лука и го режем на едро, чесъна е на скилидки, чушките и моркова също се режат на едро, а пилешкото месо – на хапки. В тенджера се сипва малко олио и се добавят лука, след това морковите, чушките, чесъна, патладжаните и пилето. Разбърква се. Като омекнат леко зеленчуците, се добавя и 1 консерва доматен сок. Оставя се да къкри на тих огън до готовност. Накрая се добавя обилно магданоз.
Яхния върху пюре
Необходими продукти:
- магданоз за поръсване
- зехтин или олио 5 с. л.
- черен пипер 1/2 ч. л.
- червен пипер 1 с. л.
- сол на вкус
- зелена чушка 1 брой
- лук - 2 глави
- пилешки бутчета - 6 броя
- захар - 3 щипки
- домати на кубчета - 100 г
- дафинов лист - 2 броя
- брашно - 1 пълна с. л.
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчетата се посоляват, поръсват се с черен и червен пипер. Овалват се с брашно и се запържват в малко мазнина от всички страни. Изваждат се и в същата мазнина се запържват нарязания на полумесеци лук и нарязаната на ивици чушка. Поръсваме с пълната лъжица брашно, разбъркваме добре, добавяме червения пипер и доматите. Разреждаме с около 1/2 литър гореща вода, посоляваме, поръсваме и захарта. Прибавяме дафиновия лист и пилешките бутчета. Варим на слаб огън около 30-40 минути. Готовата пилешка яхния поръсваме с магданоз. В чиния поставяме от пюрето, което сме приготвили предварително, а отгоре бутче, полято със сос.