0

С офийската опера триумфира с „Тоска“ от Пучини в Анкара.

Галаспектакълът бе на сцената на Държавната опера и балет в турската столица и се превърна в истински празник за любителите на оперното изкуство. „Фантастичен прием и успех на „Тоска“ в Анкара“, обобщи емоциите пред „Телеграф“ директорът на националната ни опера Пламен Карталов.

Вълнение

Зрителите бяха впечатлени и силно развълнувани както от грандиозността и авангардността на българската постановка на „Тоска“, така и от идеята на събитието. То бе по повод отбелязването на стогодишнината от създаването на турската република. Известен факт е, че нейният основател Мустафа Кемал Ататюрк е посещавал представления на Софийската опера преди 110 години (тогава Българско оперно дружество), когато е живял в нашата столица. И е отбелязвал, че „Тоска“ му е любимата опера.

Приходите от представлението ще бъдат дарени за пострадалите от разрушителните земетресения през февруари в Турция, съобщиха от Операта.

Събитието е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева и Емине Ердоган.

Масовка

В представлението на „Тоска“ в Анкара солистите и оркестърът бяха от Софийската опера, а хорът и масовката - от операта в Анкара. Диригент на оркестъра бе Сунай Муратов, който е родeн в България и е един от най-известните диригенти в съседната страна и главен диригент на Държавната опера и балет на Турция.

Сред зрителите бе и легендарната джазпевица Йълдъз Ибрахимова. Тя сподели: „Какво по-вълнуващо събитие от това Софийската опера да гостува на Анкара. Много съм впечатлена, че се осъществи, при това по такъв знаменателен повод - 100-годишнината на турската република. Да, наистина 2023 година ще се запомни с това гостуване“.

На 11 ноември „Тоска“ на Софийската опера ще бъде представена в новия културен център „Ататюрк“ в Истанбул.