0

Т ой е на 39 години. Израснал в бедност в Апалачите. Догонил американската мечта. Бизнесмен, прочул се с книга, станала бестселър. Крайно консервативен. Популист. Той е Джей Ди Ванс и може да бъде президентът на САЩ след изборите през 2028 г.
Никой извън Америка не бе чувал името му допреди седмица. Сега е световноизвестен. Защото Доналд Тръмп го избра за свое вице в надпреварата за Белия дом. 

Защо

Защо точно него? В „късата листа“ мераклии, за които „Телеграф“ писа неотдавна, имаше чернокожи, жени, латинос. Накрая Тръмп избра бял мъж, но с твърде нетрадиционна биография. Казват, че е интервюирал кандидатите като на среща за работа и до последно е давал надежди на двама-трима. Часове преди да се запъти към митинга в Пенсилвания, където самотен младеж опита да го убие, той казва на Ванс, че е избраникът. Точен изстрел.

ЗНАК ОТ ГОСПОД?! Пастор предсказал покушението срещу Тръмп преди месеци! (ВИДЕО)

Сенатор едва от две години, Ванс покрива с произхода си от Охайо онази част от електората, до която Тръмп няма достъп – работници, селскостопански производители, белите бедни. А с биографията си – сбъдването на американската мечта. Съпругата му е индийка, което пък дава врата към жените избирателки от етническите общности. С Ванс идват и парите – зад избора му стоят много от най-богатите хора в САЩ начело с милиардера Илън Мъск. Както и Доналд Тръмп-син. Сенаторът е в авангарда на ново поколение законодатели, които отхвърлят традиционния консенсус за външната политика на САЩ. 

Младост

Ванс е супермлад - едва на 39 години, и внася свежест в надпреварата за президент между двама старци. И никой няма да може да обвини Тръмп, че не мисли за бъдещето – в случай че нещо стане с него, ако пак влезе в Белия дом, вицепрезидентът ще бъде млад, енергичен и способен да поеме в ръцете си най-великата демокрация в света.

Ванс може да повлияе добре на избирателната активност на симпатизантите на MAGA – абревиатурата на слогана, гласящ на български: „Да направим Америка отново велика“. Но пък може да отблъсне критично настроените гласоподаватели от предградията в така наречените суинг щати - тези, които гласуват ту за демократите, ту за републиканците и решават в последния момент. 

КРЪВОПРОЛИТИЕТО МОЖЕЛО ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕНО? Ченге било очи в очи със стрелеца при атентата срещу Тръмп! (ВИДЕО)

Голямата опасност идва от крайния му консерватизъм. Този човек може да бъде следващият кандидат и следващият президент на САЩ, ако Тръмп съумее да влезе тази есен отново в Белия дом. В много отношения младокът е по-краен от шефа си – например по темите за правото на аборт и оръжейните разходи заради войната в Украйна. Обича финансовия лобизъм, национализмът му е доста екстремен, позицията му към имигрантите - също. Една негова евентуална победа за президент след четири години би променила изцяло както самите щати, така и външните решения на Вашингтон, от които до голяма степен зависи геополитиката. Но може би и Америка, и светът имат нужда от такава радикална промяна.

Ключ

Ключът от бараката за избора на Тръмп е в произхода и детството на Джей Ди. Неговата типична американска история е противоотрова на биографията на богаташа. Роден е като Джеймс Доналд Боуман в Мидълтаун, Охайо, на 2 август 1984 г.  Прекарва част от детството си на юг в Кентъки. Майка му се бори със зависимост, бащата ги напуска, когато той е малко дете. Отгледан е на юг от Апалачите от бабата и дядото , описани в мемоарите му „Нилибили елегия“, превърнали се в тотален бестселър през 2016 г. Така корените на семейството му са в огромния  планински вътрешен кръг на Щатите от дълбокия юг до покрайнините на индустриалния Среден запад – едни от най-бедните райони.

Ето това е огромното предимство на Ванс – има особен талант да говори с избиратели в постиндустриалния Среден запад, т.нар. сини якички или синя стена - най-бедните работници в сини комбинезони, „белите боклуци“, които живеят в Ръждивия пояс - щатите Пенсилвания, Охайо, Индиана, Мичиган, Илинойс и Уисконсин, части от Минесота, на юг до Апалачите. Прозвището им идва от хит на рок бандата „Стикс“ от 70-те години на ХХ век.  

НА ПРИЦЕЛ: Стрелецът по Тръмп се точел и на кралското семейство!

Ванс описва семейството и приятелите си като категоричен краен консерватор - хронични прахосници, зависими от социални плащания и най-вече не успяващи да се справят собствените си ръце. И рисува себе си като контрапункт на хроничния провал на онези, с които е израснал, разказва за мемоарите му Би Би Си.

Но през 2016 г., когато книгата му е на пазара, Джей Ди Ванс отдавна доста е дръпнал напред – служил е като морски пехотинец в Ирак, завършил е Юридическия факултет на Йейл с отличие и е бил капиталист в Калифорния. 

Тръмпизмът

Влиза в политиката едва през 2022 г., когато републиканският сенатор от Охайо Роб Портман решава да не се кандидатира за преизбиране. С критики към Тръмп обаче на Капитолия не се влиза. Затова Ванс се извинява за предишните си забележки и спечелва одобрението му.

Постепенно се превръща във все по-важен играч в кампанията „Да направим Америка отново велика“ и влиза изцяло в дневния ред на шефа си. В Сената подкрепя популистките икономически политики и се очертава като един от най-големите скептици в Конгреса за помощта за Украйна.

През последните месеци Ванс представи законопроекти за задържане на федерални средства за колежи, където има лагери или протести срещу войната на Израел в Газа, както и за колежи, които наемат имигранти без документи, подчертава Би Би Си. 

„Истинската заплаха за американската демокрация е, че американските избиратели продължават да гласуват за по-малко имиграция, а нашите политици продължават да ни възнаграждават с повече“. Той казва още, че идеята за американската мечта е „под обсада от левицата“, както и че американското участие в Украйна "няма очевидно заключение или дори цел, до която сме близо да постигнем".

Новоизлюпен католик, сенаторът е за забраната на абортите в цялата страна след 15-ата седмица, но неотдавна подкрепи Тръмп, че въпросът трябва да се решава от всеки щат поотделно. 

СЛЕД ПОКУШЕНИЕТО НАД ТРЪМП: Психар пращал смъртни заплахи на Байдън

В крайна сметка Тръмп очевидно се чувства комфортно с Ванс, заключава Си Ен Ен. Двамата са изрязани от една и съща идеологическа и темпераментна материя.

Кръгом към популистката привлекателност

Той олицетворява популистката привлекателност на тръмпизма. Но парадокс, обръща вижданията си на 180 градуса за едно десетилетие. „Никога не съм бил Тръмп. Никога не съм го харесвал”, "Боже мой, какъв идиот” - това е Ванс през 2016 г., цитиран от Би Би Си.

През същата година той пише лично на свой сътрудник във Фейсбук: „Въртя се напред-назад между това да мисля, че Тръмп е циничен задник... или че той е американският Хитлер. През 2017 г.  Ванс се завръща в Охайо и продължава да работи в сферата на рисковия капитал.

НОВО 20: Опитаха се да убият Тръмп заради извънземни?!

Той и съпругата му Уша Чилукури Ванс, с която се запознава в Йейл, имат три деца - Юън, Вивек и Мирабел. Като дъщеря на индийски имигранти, израснала в Сан Диего, Уша Ванс има много различен произход от съпруга си. Изповядваща индуизма, тя също посещава Йейл и после получава магистърска степен в Кеймбридж. Работи като секретар на главния съдия на Върховния съд. Съпругът й пък преди няколко години решава да се покръсти в католическото вероизповедание.