0

У бийците на русенската аптекарка Еранухи Пехливанян се топят един друг, за да се измъкнат с по-малка присъда.

В съдебната зала по време на заседанията Михаил Михов и Гарабед Веринян избягват да се поглеждат, а Гарабед дори веднъж разигра голям цирк, проплаквайки, че щял да загуби живота си, ако не участва в убийството и разфасоването на жертвата.

Синхрон

В пълен синхрон обаче са действали двамата престъпници, когато замисляли пъкления си план. Имали са строго разпределени роли в чудовищното престъпление, разтърсило със своята жестокост Русе. Привечер на 11 януари миналата година нищо неподозиращата 56-годишна собственичка на веригата аптеки „Астра“ в Русе Еранухи Пехливанян се насочила към автомобила си, оставен на обществен паркинг в близост до сградата на НАП. Преди това жената прибрала оборота в размер на 20 000 лева от една от аптеките. Излизайки от паркинга с колата си, била спряна от мъж в полицейска униформа, който искал да му покаже личната си карта. Докато Ери търсела документа, неочаквано мнимият служител на реда влязъл в автомобила и заповядал на водачката да кара в определена от него посока. Последвал ги друг автомобил. Не след дълго спрели, а Ери била принудена да се премести в друга кола, която поела към къщата на семейството. Поставени й били белезници, за да се ограничи движението й. От сейфа в дома й престъпниците взели намиращите се вътре 45 000 лева. Най-вероятно жертвата е мислела, че ще бъде пусната, след като даде парите, но за нея имало друг план.

Принуда

Ери била принудена да се обади на съпруга си и да му каже да не я търси, защото е много уморена и си ляга да спи. Знаело се, че мъжът й Бедрос Пехливанян отсъства от Русе, затова бил избран точно този момент за замисляното престъпление. Аптекарката била следена в продължение на един месец и тогава се разбрало, че всяка вечер прибира сама оборота от обектите.

По-нататък замисляният сценарий е повече от жесток. Убийците отвели жертвата си в покрайнините на Русе, където я удушили. На следващия ден разчленили тялото й и хвърлили частите в река Русенски Лом за около трийсетина километра от областния град. Части от трупа бяха открити седмица по-късно – на 18 януари.

За изчезването на съпругата на Бедрос Пехливанян в града се говореше още преди разследващите да попаднат на зловещата находка в реката. Семейството е известно в Русе покрай бизнеса си с аптеки и покрай партийната дейност на съпруга, който тогава бе председател на групата общински съветници на ГЕРБ в местния парламент. Всички се надяваха Ери да бъде открита жива и здрава.

Обезпокоени, че от няколко дни е в неизвестност, на 14 януари близките й подали сигнал в полицията. Три дни след това са задържани в домовете им заподозрените за извършители на тежкото криминално престъпление - 49-годишният тогава Гарабед Веринян и 56-годишният Михаил Михов. Същия ден двамата имали намерение да пътуват, за да купят автомобил на Михаил с част от парите. Случило се обаче друго – Гарабед посочил на разследващите мястото, където е убита Еранухи и после хвърлени останките от разчлененото й тяло.

Досиета

И преди престъплението двамата мъже са имали криминални регистрации. Гарабед в младите си години е тренирал джудо. Не е имал нито един ден трудов стаж. Познавал се е с жената и е знаел за бизнеса на семейството. Предишните му регистрации в полицията са за бракониерски лов и иманярство. Михаил е бил в миналото служител на митницата и е съден през 1993 г. заради това, че е подпомогнал друг човек да придобие голяма сума пари в резултат на измамни действия, свързани с пренасяне на стоки. Към момента на престъплението и двамата не са работели никъде. Познавали са се от 4-5 години, помагали си и разчитали много един на друг.

Психолог

След като станали ясни подробностите около убийството на Еранухи, близките й потърсили помощ от психолог, защото разбрали, че без специалист няма да могат да продължат живота си. В деня на разпоредителното заседание, което бе преди дни в Окръжния съд в Русе, адвокат Венцислав Великов, представляващ съпруга на Ери - Бедрос, и сина им Рафи, съобщи за намеренията на двамата да дарят за благотворителност определените от съда обезщетения. Те са внесли искове за общо 500 000 лева – по 250 000 всеки, за причинените им неимуществени вреди. Граждански иск за 100 000 лева е завела и сестрата на Ери. Убийците трябва също да върнат сумата от 65 000 лева, отнета при грабежа. Ако бъдат признати за виновни, двамата е възможно да получат доживотен затвор без право на замяна.