0

Т ук се е ширнало необятно поле – от Балкана до Дунава, едрият дивеч е рядкост, но ловците от дружинката в село Брест към ловно сдружение “Стрелец” – Гулянци, не се оплакват. Може колегите им от гористите райони да гледат с пренебрежение на птичия лов, но тук той е на почит. А нали знаете кое е най-важното в него? Кучетата, разбира се. Председателят на сдружението Йордан Каменов казва: „Ловуваме с дратхаари, курцхаари и поинтнери”. И сгъва пръсти: „Най-добри кучкари са Любомир Катронски – председател на брестката дружинка, който има собствен развъдник за поинтнери, Васко Николов ловува с курцхаара Брест Вом Паламаров, Венцислав Макавеев – с дратхаара Алекс от Каменов, Стефан Георгиев – с дратхаара Стефи от Каменов, Валерий Йорданов, Калоян Кудинов, Димитър Гърков, Христо Йотов, Никола Александров -  също с дратхаари, Анатоли Добрев е с поинтнер, Венцислав Анастасов – с курцхаар.“ Самият Йордан Каменов с право се гордее със своите кучета - Вариор от Родопа Валд , Джолли Вом АлтеВалд, закупена, преди да започне войната, от развъдник в Украйна, и курцхаара Дея Фром Ветренски. Почти всички кучета в дружинката са с родословни документи.

Дивечът

Що се отнася до дивеча – той също изисква постоянни грижи. Основно се ловува на пъдпъдък , гургулици, които зарадваха тукашните ловци с много добър сезон, гривяци и фазан. „Всяка година разселваме 200 - 250 фазана в ловищата на дружинката в Брест и се радваме на устойчива популация – казва Йордан Каменов. – Но за целта поддържаме хранилки за едър и най-вече за дребен местен дивеч. При фазаните стреляме само по мъжки птици, а и за тях, и за всеки вид спазваме нормите. Яребици също имаме, разселваме по 50 – 60 птици всяка година, но не ловуваме на тях. Зайци също имаме, но също не стреляме по тях. Важно е и това, че при нас няма бракониерство, не търпим такива помежду си. Тези дни и в дъжда ловуваме - с добри кучета проблеми няма - стойка, отстрел и апорт! Няма ненамерени птици след отстрела. Вчера например Вариор изчезна след един ранен фазан и се върна след 7-8 минути с него в уста! По-голям кеф от това няма!“. 

Бързо и точно

Спецификата на птичия лов изисква бърза и точна стрелба и тук майсторите са много - Илиян Павлов, Любомир Павлов, Светомир Манолов, Васко Николов, Николай Коларов, Йордан Каменов, Димитър Гърков, Цецо Белчев… А за устойчивата птича популация определящо условие е успешното регулиране на хищниците – в това отношение рекордьор е най-запаленият хищничар младият ловец Христо Йотов, който отстрелва по 150 - 160 чакали, лисици и язовци.