0

К азват, че можете само да съчувствате на повечето от актьорите, които играят в телевизионни сериали. Имайки талант, те често вегетират в телевизията и мечтаят за сериозна роля в истински филм. Дейвид Духовни е един от малкото актьори, които имат късмет в това отношение. Той не само не се изгуби в сапунените лабиринти на телевизията, но и се превърна в поп икона на 90-те години, превръщайки се в един от най-известните агенти на ФБР в киното.

На 7 август Дейвид Уилям Духовни стана на 64. Роден е в Ню Йорк на 7 август 1960 г. Майка му, която е от Шотландия, преподава в училище, а баща му, евреин от руско-полски произход, се занимава с журналистика и публицистика. Когато Дейвид е на 11 години, родителите му, въпреки факта, че в семейството има още две деца, се разделят.

Дейвид е необщително и сдържано дете, но има изключителен ум, благодарение на което учи безплатно в едно от най-престижните училища в града заедно със сина на Джон Кенеди, който става негов близък приятел. За отличното му академично представяне на Дейвид е предложено безплатно обучение във всеки университет в страната. Духовни влиза в Принстънския университет.

В Принстън Дейвид получава бакалавърска степен по образование, след което учи английска литература с аспирантура в Йейлския университет. Той играе бейзбол, пише романи и защитава докторска степен по литература. Един ден му предлагат да участва в реклама за бира и това събитие променя живота му завинаги.

Промяна

Дейвид спира да работи върху дисертацията си и започва да посещава уроци по актьорско майсторство. Запалва се сериозно по театъра и започва да мечтае за кариера на актьор. Духовни има късмет и няколко години по-късно се озовава в Холивуд, където участва във филма „Работещо момиче“ (1988). След това има още няколко второстепенни роли, докато през 1990 г. младият актьор е забелязан от Дейвид Линч. Той кани Дейвид да играе ролята на травестит в култовия сериал „Туин Пийкс“. Това е първата значима роля на Духовни в кариерата му.

За обещаващия актьор започват да говорят в Холивуд. През 1992 г. известният режисьор Залман Кинг поверява на Дейвид централната роля на любовник в сериала "Дневниците на червените обувки", което му донася невероятна популярност и успех. В продължение на пет години Духовни играе ярко и талантливо в еротичните сериали на Кинг, понякога се появява в пълнометражни филми като „Бетовен“ (1992), „Венеция, Венеция“ (1992), „Чаплин“ (1992), „Калифорния“ (1993 г.). Основната роля обаче предстои.

Слава

Голямата популярност идва при Дейвид Духовни след излизането на телевизионния сериал "Досиетата X" (1993-2002), където той неподражаемо играе агента на ФБР Фокс Мълдър. Сериалът разказва историята на специален отдел на ФБР, който се занимава с необясними феномени и мистерии. Сериалът обръща специално внимание на теориите на конспирацията и НЛО, а също така разказва за детството на агент Мълдър, където, както се оказва, има не по-малко тайни и мистерии. Агентите Фокс Мълдър и Дейна Скъли, изиграни от несравнимата Джилиан Андерсън, бяха едни от най-разпознаваемите и популярни филмови дуети на 90-те години.

„Досиетата Х“ се превърна в хит на FOX, а лозунгите му – „Истината е някъде там“, „Искам да вярвам“ и „Не вярвай на никого“ – станаха широкоразпространени в поп културата. Поредицата засенчи друга филмова история - "Туин Пийкс", а Мълдър засенчи друг известен герой - агент Купър.

През 2002 г. Дейвид Духовни участва в последния епизод на „Досиетата Х“, но краят на този проект все още не е завършен. През 2008 г. актьорът се появи в главната роля във филма "Досиетата Х: Искам да повярвам", който стана вторият пълнометражен филм, базиран на поредицата (първият филм излиза през 1998 г.).

През 2000-те Духовни участва в няколко филма, които не са много успешни. Всички са толкова свикнали с агент Мълдър, че не възприемат актьора в различен образ.

Писател

Всичко се промени през 2007 г., когато Showtime стартира комедийния сериал „Секс до дупка“, в който Дейвид Духовни се появява в съвсем различно превъплъщение – на писателя Ханк Муди. Ролята на женствен писател, който злоупотребява с алкохол, е толкова обичана от телевизионните зрители, че те забравят за агент Мълдър. Така Духовни отново стана невероятно популярен.

„Секс до дупка“ дължи успеха си не само на брилянтната игра на Духовни, но и на неговия удивителен хумор и ободряваща рокендрол музика, както и на някои популярни музиканти, които се появиха в няколко епизода на сериала (например Тим Минчин и Мерилин Менсън). Духовни заслужено получи "Златен глобус" през 2008 г. като "най-добър телевизионен актьор". През 2013 г. продуцентите обявиха продължението на сериала за седми сезон.

Семейство

Дълго време Дейвид Духовни не може да намери „единствената“, въпреки че през целия си живот мечтае за семейство. Той се среща с актрисите Пери Рийвс, Уинона Райдър и според актьора е имал романтична връзка с Джилиан Андерсън.

През май 1997 г. Духовни най-накрая се жени. Неговата избраница е актрисата Теа Леони, която изигра главната роля във филма "Голата истина". Двамата се венчаха в училищния параклис, а сватбата беше отпразнувана във френски ресторант. През 1999 г. им се ражда дъщеря Мадлин Уест, а през 2002 г. син Кид Милър. През 2008 г. Дейвид Духовни постъпва в клиника, за да лекува зависимостта си – пристрастеност към секса. В същата година обявяват официално, че се разделят с Теа Леони. Правят го още няколко пъти, докато през 2011 г. това става окончателно, а през 2014 г. се развеждат.

Актьорът има невероятна скромност и рядко говори за себе си. Всичките му приятели казват, че Дейвид е остроумен, весел и има висок интелект. Джилиан Андерсън каза, че е много забавен, а Крис Картър, продуцент на „Досиетата Х“, го нарича „плашещо умен умник“. Всички са съгласни, че Дейвид Духовни е интелигентен и трудолюбив човек, който познава работата си като никой друг.