П роучвайки досието на компютър в тайна пещера, Брус Уейн моли верния иконом да му даде нещо за ядене и сервира на супергероя същата тази супа. Батман отпива глътка супа и веднага започва да се възмущава: "Тази супа е студена!" „Така трябва да бъде, сър. Това е Вишисоаз, сервира се студено“, отговаря икономът.
Вишисоаз е вкусна супа от пилешки бульон с картофи, лук и сметана. Интересното е, че и французите, и американците все още смятат Вишисоаз за свое изобретение. А ето и рецептата:
Необходими продукти:
- картофи - 2 бр.
- праз - 1 бр.
- лук - 1 бр.
- пилешки бульон - 0,5 л
- сметана - 100 мл
- масло - 30 г
- скилидка чесън - 1 бр.
- смляно индийско орехче - 1 щипка
- смлян бял пипер - 1 щипка
- зелен лук
- сол
Начин на приготовление:
Нарежете бялата част на стръка праз на половин кръгчета. Нарежете обелените картофи на кубчета. Накълцайте лука. Разтопете парче масло в горещ тиган. Добавете лука и праза, разбъркайте. Добавете картофите и задушете зеленчуците, докато омекнат. След това прехвърлете всички съставки в дълбока тенджера, залейте с бульона и гответе под капак, като разбърквате от време на време, докато картофите омекнат. Пасирайте супата в блендер до гладкост. Сега добавете остра пикантна нотка към ястието. Ситно нарязана скилидка чесън, смесена със сол, натрошете масата с нож - добавете към супата. Добавете щипка смлян бял пипер и индийско орехче. Налива се сметаната, разбърква се. Сервирайте супата охладена и гарнирана с билки. Между другото, французите вярват, че може да се сервира малко топло.
Кристи Красимирова