0

К азват, че любовта на мъжа минава през стомаха. В сериала „Наследство“ това с особена сила важи за Ибрахим (Аднан Мехмет Али Аслан). Влюбен до уши в колежката полицайка Карамфил (Озге Агяр), Ибо прави комични опити да я впечатли. Включително и като й поръчва обяд. Когато тя решава да му отговори със същото, но за да последва дуета „Обичам те“ - „Няма да стане!“, Кара избира да прати на Ибо характерния турски кебап – Адана кебап. Днес ще видим как да го приготвите така, че да не ви отговорят с „Няма да стане!“.

Важно е да се спази характерната форма на този кебап - сплесната и привидно вълнообразна. Трябват ви и специални шишчета - дълги, плоски, метални.

Агнешко

Адана кебап традиционно се приготвя от агнешко, но има и рецепти, използващи комбинация от агнешко и говеждо месо. Много е важно да има и тлъстинка. За килограм месо от бут трябват около 100 г тлъстина.

Едно нещо, без което не можете да хапнете Адана кебап, е чилито. Каймата трябва да е пикантна. Използва се пресен пипер или люспи чили. Куркумата също е задължителна суха подправка. Освен тях каймата съдържа или домат, или червен пипер (едно от двете), а понякога и лук.

Червеният пипер обикновено се добавя под формата на полуготова паста, която се продава в турските магазини. Ако използвате червени чушки или домат, те трябва да бъдат изчистени и от тях да бъдат отстранени зрънцата, всичко да се намачка на пюре, като водата от това пюре много внимателно се изцежда. Съответно червеният пипер трябва да се запече във фурната, преди да се обработи, а доматът да се бланшира.

Каймата за Адана кебап отлежава дълго време, за предпочитане 24 часа. Пече се на скара с дървени въглища.

Приготвяне

Мелим месо или ползваме готова кайма – по-едра, не на пастет. Нарязваме лука на ситно, комбинираме с всички желани подправки, включително и сол. Омесваме каймата и я слагаме в найлонов плик. Държи се там около ден, като от време на време се премесва. Разделете каймата на равни части и започнете да нанизвате месото на шишчетата – надупчвате така, че каймата да е приблизително в средата. След това започваме да бутаме месото нагоре и надолу по шишчето, стискайки ръката си в юмрук. Четири пръста са под месото, като го поддържат отдолу и изравняват страните, а петият (големият) се притиска отгоре, оставяйки характерните за Адана кебап ивици, които го правят вълнообразен.

Обърнете шишчето и повторете същата процедура от другата страна. В никакъв случай не трябва да се стремите към плоска и гладка повърхност, тези отпечатъци също трябва да останат там. Оформете каймата.

Адана кебап трябва да се пече на скара, където месото виси свободно над въглищата. Ако скарата не е такава, покрийте я с фолио, в противен случай каймата ще залепне по решетката. Адана кебап се пече с усукване или обръщане до златистокафяво. Това става за около 8 минути.