0

Т юркян Севен е сред най-обичаните кулинарни блогъри. Нейната Фейсбук страница „Щипка серотонин” има над 94 000 последователи. Може да я последвате и в Instagram - @turkanseven.

Пилаф по узбекски

Начин на приготвяне:

Накиснах 2 чаши ориз, тип балдо, в гореща вода и 1 ч. лъж. сол за половин час.

В широка тенджера сложих 500 г агнешко месо, нарязано на дребно (може и телешко), затворих капака и готвих на тих огън, докато месото си пусне и попие течността. Ако не е достатъчно омекнало, прибавих още малко гореща вода и готвих, докато омекне.

Към готовото месо прибавих 1 голяма глава лук, нарязана на тънки полумесеци, около 50 г краве масло, 2-3 суп. лъж. зехтин и позапържих леко лука заедно с месото. После прибавих нарязаните на тънки лентички моркови (1 голям морков или 2 средни) и позапържих и морковите около 3-4 мин. Накрая прибавих хубаво измития с 2-3 води и изцеден ориз, сол, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. черен пипер, половин ч. лъж. куркума, долях с 4 чаши гореща вода, разбърках, сложих точно по средата на тенджерата 1 глава чесън (напречно нарязана на 2), затворих капака и готвих на тих огън около 10-15 мин. докато пилафът си попие течността. Като е готов, изключих котлона и сложих кърпа между тенджерата и капака, за да попие излишната пара и изчаках около 30 мин. да си почине ястието. След това отворих капака, разбърках пилафа внимателно, за да не се залепят зърната на ориза и да стане по-рехаво ястието. Мерителната чаша е с вместимост 200 мл.

Хляб с орехи

Необходими продукти:

  • 3 чаши топла вода
  • 40 г свежа мая
  • 1 ч. лъж. сол
  • 1 суп. лъж. захар
  • около 1 килограм брашно

* Чашата е с вместимост 200 мл.

За плънката:

  • 300 г едро смлени орехи
  • 1 ч. лъж. сол
  • 1 ч. лъж. смлян бахар
  • 1/2-чаша олио за оформянето

Начин на приготвяне:

Омесих меко тесто и го оставих на топло да втаса. Можете да използвате и готово, но домашно приготвеното винаги е по-сладко.

Смесвам в съд орехите, бахара и солта и ги оставям настрани. Вземам втасалото тесто, разделям го на 3 парчета и всяко парче разстилам на намазнения с олио плот, поръсвам обилно с още олио и притискам с ръце, докато се разшири до диаметър около 30 см. Поръсвам обилно с орехите, притискам още малко, за да навлязат орехите в тестото, навивам на руло и режа рулото на пънчета, широки около 2-3 пръста. Редя в намаслена тавичка, на разстояние, изчаквам да втасат отново и ги пека на 180 г около 30 мин. Изваждам от фурната и завивам с кърпа, за да омекнат.

Мезе по критски

Необходими продукти:

  • 200 г солено мазно сирене (езине)
  • 200 г безсолна извара
  • 2 скилидки стрит чесън
  • половин връзка копър
  • половин връзка магданоз
  • 100 г едро смлени орехи
  • 3-4 супени лъжици зехтин
  • пул пипер

Начин на приготвяне:

Намачках сирената с вилица и после ги смесих. Прибавих стрития чесън, дребно нарязания магданоз и копър, орехите, зехтина и 1 чаена лъжица пул пипер. Разбърках хубаво продуктите до еднородна смес, след което оформих топчици, които наредих в чинията. Поръсих с още малко зехтин и пул пипер и сервирах.

Кюфтета по измирски

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма (може и свинска)
  • 3-4 лъжици галета
  • 1 яйце
  • 1 рендосан лук
  • черен пипер, кимион, сол, сода бикарбонат (половин ч.л.)

Начин на приготвяне:

Обелвам 3-4 големи картофа и ги нарязвам на дебели филийки. Последователно запържвам леко картофите в малко олио, после кюфтетата в същото олио. Редя в тавичка кюфтетата и картофите и между тях поставям парчета домати. Най-отгоре украсявам с 3-4 зелени чорбаджийски чушки, също леко позапържени. Доливам до средата на тавичката с разредена и посолена доматена салца (около 2 чаши вода + 1 супена лъжица салца), поръсвам с мащерка и пека на 200 г около 20 мин. с фолио и още 10 мин. без фолио.

Бърз кекс

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 чаша захар
  • 3/4 чаша олио
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 2,5 чаши брашно
  • кайсии

* Чашата е с вместимост 200 мл.

Начин на приготвяне:

Приготвих кексовата смес. Сложих я в покрита с хартия за печене и намаслена по стените кексова формичка с ринг, наредих отгоре нарязаните на 4 кайсии и пекох на 180 градуса около 35 мин. Като се поохлади, намазах кексчето с разреден кайсиев мармалад. Формичката е с диаметър 26 см.

Спаначени погачи

Необходими продукти:

  • 2 яйца (единият жълтък е за намазване)
  • 1 чаша кисело мляко
  • 2/3 чаша зехтин
  • 500 г дребно нарязан спанак
  • 1 чаша настъргано бяло сирене
  • 3 чаши брашно (1 чаша пълнозърнесто, 2 чаши бяло)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • сол

* Чашата е с вместимост 200 мл.

Начин на приготвяне:

Първо разбърках яйцата, зехтина и киселото мляко. После прибавих спанака (изсушете го, не трябва да е много мокър), сиренето, брашното, бакпулвера и солта (ако сиренето не е много солено). Като се "хване" тестото, с намазнени ръце оформих малки топчици, които наредих в тавичка, покрита с хартия за печене. Намазах ги с жълтък и ги поръсих със сусам. Изпекох ги на 180 градуса около 25-30 мин. От тази доза се получиха 26 бр. малки погачи.