Т юркян Севен е сред най-обичаните кулинарни блогъри. Нейната Фейсбук страница „Щипка серотонин” има над 94 000 последователи. Може да я последвате и в Instagram - @turkanseven.
Пилаф по узбекски
Начин на приготвяне:
Накиснах 2 чаши ориз, тип балдо, в гореща вода и 1 ч. лъж. сол за половин час.
В широка тенджера сложих 500 г агнешко месо, нарязано на дребно (може и телешко), затворих капака и готвих на тих огън, докато месото си пусне и попие течността. Ако не е достатъчно омекнало, прибавих още малко гореща вода и готвих, докато омекне.
Към готовото месо прибавих 1 голяма глава лук, нарязана на тънки полумесеци, около 50 г краве масло, 2-3 суп. лъж. зехтин и позапържих леко лука заедно с месото. После прибавих нарязаните на тънки лентички моркови (1 голям морков или 2 средни) и позапържих и морковите около 3-4 мин. Накрая прибавих хубаво измития с 2-3 води и изцеден ориз, сол, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. черен пипер, половин ч. лъж. куркума, долях с 4 чаши гореща вода, разбърках, сложих точно по средата на тенджерата 1 глава чесън (напречно нарязана на 2), затворих капака и готвих на тих огън около 10-15 мин. докато пилафът си попие течността. Като е готов, изключих котлона и сложих кърпа между тенджерата и капака, за да попие излишната пара и изчаках около 30 мин. да си почине ястието. След това отворих капака, разбърках пилафа внимателно, за да не се залепят зърната на ориза и да стане по-рехаво ястието. Мерителната чаша е с вместимост 200 мл.
Хляб с орехи
Необходими продукти:
- 3 чаши топла вода
 - 40 г свежа мая
 - 1 ч. лъж. сол
 - 1 суп. лъж. захар
 - около 1 килограм брашно
 
* Чашата е с вместимост 200 мл.
За плънката:
- 300 г едро смлени орехи
 - 1 ч. лъж. сол
 - 1 ч. лъж. смлян бахар
 - 1/2-чаша олио за оформянето
 
Начин на приготвяне:
Омесих меко тесто и го оставих на топло да втаса. Можете да използвате и готово, но домашно приготвеното винаги е по-сладко.
Смесвам в съд орехите, бахара и солта и ги оставям настрани. Вземам втасалото тесто, разделям го на 3 парчета и всяко парче разстилам на намазнения с олио плот, поръсвам обилно с още олио и притискам с ръце, докато се разшири до диаметър около 30 см. Поръсвам обилно с орехите, притискам още малко, за да навлязат орехите в тестото, навивам на руло и режа рулото на пънчета, широки около 2-3 пръста. Редя в намаслена тавичка, на разстояние, изчаквам да втасат отново и ги пека на 180 г около 30 мин. Изваждам от фурната и завивам с кърпа, за да омекнат.
Мезе по критски
Необходими продукти:
- 200 г солено мазно сирене (езине)
 - 200 г безсолна извара
 - 2 скилидки стрит чесън
 - половин връзка копър
 - половин връзка магданоз
 - 100 г едро смлени орехи
 - 3-4 супени лъжици зехтин
 - пул пипер
 
Начин на приготвяне:
Намачках сирената с вилица и после ги смесих. Прибавих стрития чесън, дребно нарязания магданоз и копър, орехите, зехтина и 1 чаена лъжица пул пипер. Разбърках хубаво продуктите до еднородна смес, след което оформих топчици, които наредих в чинията. Поръсих с още малко зехтин и пул пипер и сервирах.
Кюфтета по измирски
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма (може и свинска)
 - 3-4 лъжици галета
 - 1 яйце
 - 1 рендосан лук
 - черен пипер, кимион, сол, сода бикарбонат (половин ч.л.)
 
Начин на приготвяне:
Обелвам 3-4 големи картофа и ги нарязвам на дебели филийки. Последователно запържвам леко картофите в малко олио, после кюфтетата в същото олио. Редя в тавичка кюфтетата и картофите и между тях поставям парчета домати. Най-отгоре украсявам с 3-4 зелени чорбаджийски чушки, също леко позапържени. Доливам до средата на тавичката с разредена и посолена доматена салца (около 2 чаши вода + 1 супена лъжица салца), поръсвам с мащерка и пека на 200 г около 20 мин. с фолио и още 10 мин. без фолио.
Бърз кекс
Необходими продукти:
- 3 яйца
 - 1 чаша захар
 - 3/4 чаша олио
 - 1 чаша кисело мляко
 - 1 бакпулвер
 - 1 ванилия
 - 2,5 чаши брашно
 - кайсии
 
* Чашата е с вместимост 200 мл.
Начин на приготвяне:
Приготвих кексовата смес. Сложих я в покрита с хартия за печене и намаслена по стените кексова формичка с ринг, наредих отгоре нарязаните на 4 кайсии и пекох на 180 градуса около 35 мин. Като се поохлади, намазах кексчето с разреден кайсиев мармалад. Формичката е с диаметър 26 см.
Спаначени погачи
Необходими продукти:
- 2 яйца (единият жълтък е за намазване)
 - 1 чаша кисело мляко
 - 2/3 чаша зехтин
 - 500 г дребно нарязан спанак
 - 1 чаша настъргано бяло сирене
 - 3 чаши брашно (1 чаша пълнозърнесто, 2 чаши бяло)
 - 1 пакетче бакпулвер
 - сол
 
* Чашата е с вместимост 200 мл.
Начин на приготвяне:
Първо разбърках яйцата, зехтина и киселото мляко. После прибавих спанака (изсушете го, не трябва да е много мокър), сиренето, брашното, бакпулвера и солта (ако сиренето не е много солено). Като се "хване" тестото, с намазнени ръце оформих малки топчици, които наредих в тавичка, покрита с хартия за печене. Намазах ги с жълтък и ги поръсих със сусам. Изпекох ги на 180 градуса около 25-30 мин. От тази доза се получиха 26 бр. малки погачи.
                                                                   
                                
                                    Кристи Красимирова                                
                            
                                                                            
                                                 
                                            


















