0

Т юркян Севен е сред най-обичаните кулинарни блогъри. Нейната фейсбук страница „Щипка серотонин” има над 95 000 последователи. Може да я откриете и на https://www.instagram.com/turkanseven.

Мързеливи соленки

Продукти:

- 1 яйце

- 5 супени лъжици зехтин

- половин чаша прясно мляко

- 1 пакетче бакпулвер

- сол

- 1 чаша натрошено сирене

- 3 чаши овесени ядки

Приготвяне:

Чашата е с вместимост 200 мл. Сложих всичко в блендера и получилата се гъста каша разпределих с лъжица в тавичката (може и с намокрени ръце). Намазах соленките с жълтък, поръсих с черен кимион и пекох на 180 градуса около 20 минути... Мммм, хрупкаво, ароматно и вкусно.

.

 .

Пинджур

Продукти:

- 1 кг зелени капии

- 1 кг патладжан

- 1/2 кг домати

- 5-6 скилидки чесън

- половин чаша олио

- 1 чаена лъжичка захар

- сол по вкус

Приготвяне:

Изпекох зеленчуците, сложих ги в голяма тенджера и захлупих капака, за да се "изпотят". Аз ги пекох на фурна, наредени върху покрита с хартия за печене тава, но ако имате условия, може и на печка. Чушките първо ги изтърбушете, а патладжана надупчете на няколко места с вилица. След като изстинаха, изцедих зеленчуците, обелих ги и нарязах доматите на кубчета, патладжана на дребно, а чушките накъсах на конци (може да смелите всичко или да нарежете на дребно, но ние ги обичаме по-едрички, така да се каже "да идват на зъб"). Сложих нарязаните зеленчуци в широка тенджера и ги варих, докато течността се изпари напълно. Добавих сол, захар, нарязания на филийки чесън и варих още 5 мин. Накрая добавих сгорещеното в тиган олио и като се позапържи още 5 мин., изключих котлона. Веднага напълних бурканчетата с горещия пинджур и ги обърнах. От това количество излязоха около 3 малки бурканчета.

.

 .

Апетитка

Продукти:

- 3 кг чорбаджийски чушки

- 1 кг домати

- няколко скилидки чесън

- олио

- 2 бучки захар

- сол

Приготвяне:

Нарязах около 3 килограма чорбаджийски чушки на едро. Запържих ги на партии в сгорещено олио (олиото не е много, колкото да покрие дъното на тигана). Извадих ги и ги сложих настрани. В същия тиган сложих едро нарязаните домати (около 1 килограм), няколко скилидки чесън, нарязани на едро, посолих, сложих 2 бучки захар и варих доматения сос, докато се сгъсти. После прехвърлих изпържените чушки към доматите, разбърках, готвих ги заедно още 5 мин. и изключих котлона. Още горещи напълних бурканчетата и ги обърнах. От това количество ми излязоха 2 пълни буркана (за компот) и още малко за дегустация. Това мезенце е любимо в нашия дом. Яде се постоянно. Ние го обичаме люто, затова сложих наполовина люти, наполовина сладки чушки. Вие може да си го приготвите както желаете. Ако по време на пърженето олиото свърши, допълнете по малко, но не преувеличавайте. Към доматите не прибавям екстра олио, а пържа с това, което е останало в тигана. Накрая регулирам солта на вкус.

.

 .

Леща с кайма

Сварих лещата до полуготовност и я оставих настрани, без да изхвърлям водата. Задуших хубаво 1 глава лук и 2 скилидки чесън в малко олио, прибавих 250 г кайма и я позапържих с лука. Добавих 1 супена лъжица доматена салца, червен пипер, позапържих ги леко и тях и после прибавих запръжката към лещата (ако е необходимо, долейте с още гореща вода). Готвих още 20-25 мин., докато омекне напълно, като в последните 5 мин. посолих ястието.

.

 .

Нахут с месо и пилаф

Накиснах нахута във вода за една нощ и после го сварих до полуготовност (може да използвате нахут в консерва, той също е сварен до полуготовност). Измих месото (аз използвах телешко) и го сложих в тенджера. Затворих капака и готвих на тих огън, докато си пусне и впие течността. По този начин става полуготово. В друга тенджера задуших хубаво една глава лук в 2-3 супени лъжици олио. Прибавих половин супена лъжица доматена салца и половин супена лъжица пиперкова салца. Позапържих ги леко с лука, след което прибавих червен пипер, пул бибер, месото, нахута и гореща вода, така че да покрие продуктите. Готвих със затворен капак около 30 мин., докато омекнат напълно нахутът и месото. Накрая посолих и готвих още 5 мин.

.

 .

Спанак с кисело мляко

Спанака го приготвих по следния начин: задуших 1 глава лук в малко зехтин, прибавих половин килограм нарязан спанак, една шепа ориз, сол. Като си пусне течността спанакът, преценете, ако има нужда, и прибавете малко гореща вода. Готвих, докато си впие течността и омекнат оризовите зърна. Поръсих с пул бибер.

.

 .