Т юркян Севен е сред най-обичаните кулинарни блогъри. Нейната Фейсбук страница „Щипка серотонин” има над 95 000 последователи. Може да я откриете и в Instagram - @turkanseven. Днес с нея сме вдъхновени от филма „Облачно с кофтета“. И пържим кюфтета всякакви. Да ви е вкусно!
Кадънбуду
Рецептата е за 500 г телешка кайма (сигурно може и със свинска). Задушавам ситно нарязана 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън в 3 с.л. олио. Прибавям половината от каймата (250 г) и пържа, докато си пусне и после си впие течността. Сварявам 1/4 водна чаша ориз (50 г), докато омекне напълно, и после го изцеждам. В съд разбърквам суровата кайма, запържената с лук кайма, изцедения ориз, 1 яйце, 2 с.л. брашно, черен пипер, кимион и сол по вкус (аз прибавих и малко ситно нарязан магданоз, но не е задължително). Меся сместа и след това я поставям в хладилника да изчака поне 1 час. Оформям леко едри кюфтета. Овалвам ги първо в смес от брашно и галета (1:1), после в разбито яйце и ги пържа до златист цвят.
Феллях
За да приготвя тези пикантни кюфтенца от булгур с доматен сос, в широк съд сложих 2 чаши (200 мл) ситeн булгур, 0,5 чаша грис, 1 ч.л. сол. Прибавих към продуктите 2 чаши гореща вода, разбърках, покрих съда със стреч филм (или капак) и изчаках около 10 мин., за да набъбне булгурът и да впие водата. След това прибавих 1 с.л. доматен концентрат (салца), 1 яйце, 1 ч.л. черен пипер, 0,5 ч.л. кимион и започнах да меся усилено до еднородна, хомогенна смес. Накрая прибавих и половин чаша брашно и месих още малко, докато се усвои и брашното. От така получената смес приготвих малки кюфтенца (с размер на лешник) и всяко кюфтенце натиснах веднъж с малкия си пръст, така че да се получи малко гнездо (кюфтенцата заприличват на копчета). Така приготвените кюфтенца ги изсипах в тенджера, в която предварително завряха 5-6 чаши вода, и ги варих около 5 -10 мин. Извадих ги с решетъчна лъжица и ги оставих настрани.
В широк тиган (или тенджера) затоплих половин чаша зехтин ( може и олио). Прибавих половин с.л. концентрат от червен пипер (пиперкова салца). Запържих леко салцата, прибавих 4 рендосани домата, 5-6 скилидки чесън, сол по вкус и готвих, докато се сгъсти. Изключих котлона и след това прибавих кюфтенцата към така приготвения сос. Разбърках ги внимателно със соса и ги поръсих обилно със ситно нарязан магданоз. Преместих ястието в широк поднос и го сервирах хладко.
Ястието може да се консумира както за основно ядене (по желание с кисело мляко), така и като разядка.
Чий кюфте
Поставих в съд 1 водна чаша (200 мл) фин (ситен) булгур (внимавайте върху опаковката да пише, че е специално за чий кюфте). Полях булгура с 1 чаша без 2 пръста гореща вода, затворих с капак и го оставих да набъбне около 15 мин. През това време рендосах 1 гл. лук, изцедих течността и я изхвърлих. Сложих булгура в широка тава, удобна за месене, прибавих изцедения лук, 2 скилидки рендосан чесън и започнах да втривам с длани булгура енергично около 5-10 мин. След това прибавих 1 ч.л. исот (вид лют пул пипер), 1 ч.л. пул пипер, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. сумак (вид подправка), 1ч.л. черен пипер, 0,5 с.л. доматена салца, 0.5 с.л. пиперкова салца. Продължих да меся и втривам до получаване на хомогенна смес (около 15-20 мин.). Накрая прибавих сол на вкус, 1 кафяна чашка (50 мл) зехтин и 1 кафяна чашка концентриран сос от нар (nar ekşisi). Месих още 5-10 мин. Така получената смес я покрих със стреч филм и я сложих в хладилника за 1-2 часа да си почине. След това с намазнена ръка оформих кюфтетата, така че да се получат отпечатъци на пръстите. Сервирах с айсберг салата и лимонови резенки.
От червена леща
Сварих 1 водна чаша (200 мл) червена леща с 3 чаши вода. След като омекна и се изпари водата, прибавих 1,5 чаша ситен (дребен) булгур, разбърках, изключих котлона и ги оставих настрана с похлупeн капак за 15-20 мин. През това време задуших 1 глава дребно нарязан лук с 3 лъжици олио, прибавих 1 с.л. концентрирано пюре от домати (салца), 1 с.л. салца от пиперки и пържих още 5 мин. Прибавих охладената запръжка към лещата и булгура, прибавих също 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион и месих (мачках) с ръка до получаване на еднородна смес (ако е нужно, прибавете още малко вода). Най-накрая се прибавя ситно нарязана 1 връзка магданоз и ситно нарязани 5-6 зелени лука. Оформят се кюфтенцата и се сервират с марулеви листа и лимон.