0

П ролетта вече е на прага, макар че хладното време все още не отстъпва. Въпрос на дни е температурите да скочат, а женската част от човечеството да се поразсъблече. С романтика и еклектика модата прави жест към 90-те години, но с ново технологично намигване.

Макси

Полите и роклите през този сезон определено слизат надолу от коляното и стигат почти до глезена. Това обаче съвсем не означава, че минималистичните полички отиват в забвение. Не, те все още присъстват в колекциите пролет-лято, но макси дрехите определено надделяват. Тук трябва да отбележим, че ефирните тюлени поли, които напомнят за балетната сцена, втора година са хит. Поли с набор от тюл и дантела присъстват в колекциите на Dior и Victoria Beckham

Костюм

И блейзърите не отстъпват през пролетта, само материите, от които са изработени стават по-тънки. За пролетта и лятото се носят сака от лен, шантунг, коприна и всякакви полиестерни комбинации. И да, не само блейзърите, но и костюмите като цяло са овърсайз. Панталоните – широки, а саката – огромни. Цветовете също изсветляват – бежово, пастелнорозово, светлосиньо и, разбира се – виолетово и циклама. Романтична е комбинацията от блейзър и рокля с цветна щампа. Е, може да се носи и с тясна и къса тениска и чифт широки панталони.

Корсет

Какво по-секси от един корсет? Със затоплянето на времето корсетите все повече се появяват както на улицата, така и по различните партита. Те се носят на голо или върху и под ефирна блуза, така че да се припокриват и да загатват вътрешния мир. Пролетните дефилета показаха, че тенденцията дрехите да стават все по-прозрачни става масова. Почти всички стилисти експериментират с тънки прозрачни материи, които показват някои части от тялото, а понякога и много повече. Е, за офиса е добре да се наслоят различни прозрачни материи една върху друга, като отгоре се облече блейзър. Сатенът също се появява през пролетта и лятото. Той пък се дипли деликатно и подчертава формите, дори и да не се показва много плът.

Блясък

Пайети и лъскави покрития се появиха на много модни подиуми, което означава, че е крайно време да се добави малко блясък в пролетно-летния гардероб. Металните отблясъци са навсякъде – от връхните дрехи, до мини и макси поли, а ги има и в обувките, които също са златни или сребърни с хромиран ефект. Чанта с метален ефект също ще свърши работа, а ако е малка и се носи през рамо, определено ще е в тренда. Между другото, в пролетно-летните колекции се появиха и огромните чанти торби, които бяхме забравили. Сламените кошници също ще са модни това лято.

Ресни

Ресните отдавна се свързват с бохо стила, повлиян от Дивия запад. Тази пролет обаче ресните тръгват в нова посока. Редица дизайнери показаха детайлите по нови начини, защото ресните са рошави. Те са по ръкавите или се подават от подгъва на полата. Jil Sander показа направо цели рошави рокли. Където и да се сложат, ресните ще звучат в крак с модните тенденции.

Деним

Денимът ще властва по улиците и тази пролет като една от най-удобните дрехи, а и дизайнерите прегърнаха идеята и я доразвиват в различни детайли и нюанси. Колкото до формата на джинсите - те остават също толкова широки и торбести през този сезон, колкото и досега – ако не и по-свободни от преди. Всякакви силуети са възможни – тип цигара, шалвари, моряшки, с висока и ниска талия, все пак повече с висока. Деним върху деним също ще се носи и този сезон.

Мента

Зелено за пролетта? Ама, разбира се! Във всички нюанси – от електриково и английска морава, през интензивно зелено, до шамфъстък и изгоряла трева. Ментата обаче ще е нещо модно, специално за този сезон. Особено комбинирана с черно. Като цяло цветовете на материите пролет-лято 2023 стават по-меки. Ще се носят и дрехи в ярката гама – като розово и цикламено, но пастелните тонове все повече навлизат – лавандула, всички нюанси на нетрадиционното синьо, пастелнорозово, червен портокал и, разбира се, нюансите на зелено.

Рози

Розите в колекциите на дизайнерите са триизмерни. Acne Studios, Loewe и Dries Van Noten пренесоха цветята в ново измерение, добавяйки ги като детайли към минималистични дрехи. Самите цветове от плат са акцент, който привлича веднага вниманието, особено когато е с големина над 20 см в диаметър. Между другото, стилизирани рози от плат се появиха и по мъжките ризи, звучат доста екстравагантно, но защо пък не.