0

Б олни търсят изцеление и спасение от проблемите си в свещения Родопски енергиен триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък, легенди пък твърдят, че тук са идвали извънземни и е акостирал библейският ковчег с животните на Ной.

И трите родопски върха са почитани като светилища от памтивека, а за Белинташ се смята, че е място за обреди, което е с поне 1500 години по-древно от голямата Хеопсова пирамида в Гиза, за която пък се смята, че е построена в 3500 г. преди Христа. Сериозни наши и чуждестранни експерти са проучвали Белинташ. Изчислено е, че тук са правени обреди пет хиляди години преди Христа, като мястото определено е било използвано и преди това. Според някои теории, едва ли не още в края на последния ледников период тук е било свещено място за поклонения и срещи с боговете. Има дори вярвания, че точно на Белинташ богът Небе е спал с богинята Земя – има ниша, наподобяваща гигантска каменна вагина.

На талази

Това обаче, за което идват хората на Белинташ, е енергията, която сякаш извира на талази на това място и пречиства душата и тялото. Тя се усеща на всеки сантиметър, но е най-силна съвсем под върха. Тук екстрасенсите идват да търсят прозрение и насоки свише, а болните – спасение и изцеление. Под върха има две издълбани ниши, приличащи на каменни корита, известни още като щерни. Вярва се, че ако в тях има дъждовна вода и се потопиш в нея, ще попиеш божествената енергия и ще се излекуваш или пък ще се отърсиш от магиите, които са ти направени.

За енергията се предполага, че на това място е най-силна от 21 до 30 юни, когато Слънцето е в най-големия си небесен възход. Не случайно през това време се пада и магичният Еньовден, 24 юни, когато най-обилно се изливат всички природни сили, даващи енергия и гонещи лошотията. Луната също дава своята енергия на дошлите да търсят помощ от скалите на Белинташ. Но и през останалите летни дни, както и на есента, особено около равноденствието, също се носят легенди за изблици на мощни енергии.

Има различни предположения как са издълбани въпросните две щерни, но засега няма теория, която надеждно да обясни това. Вярвало се е, че като се потопи човек в дъждовната вода на тези щерни, когато в нея се отразяват лъчите на Слънцето или на Луната, тогава той попива най-много енергия. Траките от племето Беси са почитали на Белинташ бог Сабазий, известен по-късно като Дионисий в древногръцкия пантеон. Затова точно на тези скали и покрай дърветата под тях са се извършвали множество ритуали, свързвани с вино, гуляи и дори с обредни сексуални сношения. Правени са и животински жертвоприношения. Там древни оракули са гадаели бъдещето.

Съкровища

Белинташ е свято място и за вярващите християни. Легендата, разказана по народному, гласи, че точно тук по време на потопа е спрял ковчегът на Ной с животните. Според различните варианти, ковчегът се е отъркал о върха и е продължил към планината Арарат в Армения, други пък са готови да се закълнат, че не в Армения, а точно тук всъщност е спрял ковчегът и от него са се изсипали всички животни, за да населят отново Земята.

От десетилетия се говори, че точно тук са кацали и извънземни и това се е случвало не само в древността, а и в наши дни. От древните исторически източници се знае, че Филип Македонски, а по-късно и синът му Александър Великолепни са идвали тук и са оставяли в пещери много злато. На Ванга се приписва изказване как имането на Александър било заровено точно под Белитнаш – една колесница, пълна с 800 кг злато, която той скрил там, за да го чака след като тръгва да завладява Персия. Затова Белинташ, както и другите две местности от Родопския свещен енергиен триъгълник, а също и Перперикон, често става обект на иманярски набези, търсещи митични съкровища.

Според една от местните легенди иманяри ходили при Ванга да я питат за съкровището на Белинташ, къде точно се намира. Тя обаче ги предупредила да не търсят никакво имане там, защото ще загинат много хора. Спори се точно колко е казала Ванга, но най-разпространената версия е, че е говорила за 8 човека, покосени от изненадваща смърт или паднали в пропастите, като след тяхната кончина щяло да се разкрие тайната за съкровището на Белинташ. Някои са ударени от мълния, други са се подхлъзнали, докато са катерели скалите и са станали курбан.

По време на международна научна конференция през 2001 г. редица специалисти определят Белинташ като междинна космическа площадка за кацане на НЛО.

Върху самите скали тук има странни групи от кръгли отвори и улеи, които наподобяват определени съзвездия. Според някои учени мястото се е ползвало от древните за грандиозна древна астрономическа обсерватория.

Вярващи пък смятат, че като легнат в ямите и издълбаните от човек ниши по скалите, постоят там известно време и ще се заредят с мистична енергия. По гладката повърхност на платото, освен стотици обредни ямки, има и много други елементи и знаци с култово предназначение, които продължават да бъдат загадка, въпреки десетилетията на проучване.

Още през 90-те години на миналия век мястото нашумява с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които го използват да се заредят с енергия.

Посещават го следовници на Дънов

Белинташ е едно от местата, посещавани от много следовници на наставленията на Петър Дънов.

Цитират се негови думи: „Благодатта Божия идва върху човека чрез въздуха, скалите, дърветата, минералите. Тя не идва от нищото. За да придобиете нещо, трябва да се движите по тия места”. Точно за това Белинташ е едно от задължителните места за посещение на следващите тези наставления.