0

В оенновъздушните сили на САЩ и аерокосмическата компания Northrop Grumman представиха най-новия самолет във въздушната армада на САЩ на 2 декември на предавана в реално време онлайн церемония във военновъздушната база „Едуардс“ в Калифорния. Новият бомбардировач, построен от Northrop Grumman, ще бъде гръбнакът на бомбардировъчния флот на ВВС, след като влезе в експлоатация след няколко години. Той също така е прощъпалник на бойни машини от следващо поколение, които вероятно ще станат обичайни през идните десетилетия.

Името

B-21 Raider е първият стратегически бомбардировач от повече от три десетилетия и първият построен по време на новата студена война между Запада, Русия и Китай.

Главният изпълнителен директор и президент на Northrop Grumman Кати Уордън нарече самолета „най-способния стелт бомбардировач, създаван някога“. Името му „Рейдър“ е вдъхновено от въздушното нападение (рейд) над Токио през 1942 по командването на ген. Джими Дулитъл.

Представление

Самолетът бе представен на добре замислена церемония по зрелищен и драматичен начин. Тялото на машината беше под масивно покривало, което се плъзна, когато бомбардировачът излезе от хангара си, осветен на контражур от синкава светлина. Осветлението на самолета по време на церемонията държеше много части от машината скрити в сянка, подчертавайки футуристичния дизайн, подобен на летяща чиния.

Засега малко се знае за действителните възможности и спецификации на B-21. Почти всеки аспект на програмата е класифициран. Не е известен дори точният размах на крилата на самолета, въпреки че, съдейки по размера на колесника на B-21, както се вижда по време на представянето, той изглежда по-малък от своя предшественик B-2 Spirit, който има размах от 52 метра. Самолетът беше показан само отпред. Това означава, че знаем много малко за изходните сопла на двигателите, което би дало указания за неговата задвижваща система и впоследствие за неговите летателни способности. Военните експерти коментират, че няма видими шевове на самолета, което вероятно предполага, че производството на B-21 включва сложни техники и нови модерни материали, които позволяват сензори, комуникационни антени и системи за събиране на данни, които да бъдат вградени директно в корпуса на въздухоплавателното средство. Това би означавало революция по отношение на ниската забележимост, известна като СТЕЛТ, правейки самолета още по-труден за откриване с радар и други типове сензори.

Мистерия

Това, което се знае със сигурност, е, че бомбардировачът е разработен със следващото поколение стелт технология, усъвършенствани мрежови възможности и отворена системна архитектура. B-21 е оптимизиран за среда със заплахи от висок клас. Това поне споделя с публиката производителят. B-21 може да се използва както с екипаж, така и без екипаж и е оборудван да носи както конвенционални, така и ядрени боеприпаси. Самолетът е проектиран с това, което е известно като „отворена системна архитектура“, което означава, че може бързо да бъде надграден с нови възможности и подсистеми, които да се развиват паралелно. Технологичното чудо струва 692 милиона долара бройката, което е съизмеримо с цената на небостъргач. През следващите три десетилетия програмата се очаква да струва на данъкоплатците на Съединените щати 203 милиарда долара. Военновъздушните сили са заявили, че ще поръчат минимум 100 самолета.

Първият полет на B-21 не се очаква преди 2023 г. Шест модела в момента са в различни етапи на финална разработка в съоръжението на Northrop Grumman в Палмдейл, Калифорния. Самолетът, показан на строго контролираната церемония по откриването в петък (2 декември), първо ще бъде използван за наземно тестване на неговите двигатели и подсистеми, преди някой да се издигне в небето.