0

М обилният телефон на един от заместник-кметовете на Москва звъни с българската песен „И ловец съм, и рибар съм“, разкри пред вестник „Телеграф“ нейният изпълнител Валентин Валдес.

Преди дни писахме за възраждането на чалга хита, който озвучава клипчетата на стотици украинци в Тик-Ток. Това обаче не е изненада за автора. „Приемам го нормално, защото от доста време е така.

Още преди години моят кум Нончо Воденичаров при едно посещение в Москва е бил посрещнат на летище Шереметиево от зам.-кмет, чийто телефон звъннал с „Ловеца“. След като минала официалната част, те се напили и той му разказал за мен и песента“, сподели Валдес. Той има и друг куриозен случай – на разпит при следовател при едно от задържанията му телефонът звъннал със същата мелодия: „Негова колежка го попита – знаеш ли на кого е тая песен, а той отговорил – „Не знам, ама много ми харесва“. Тогава тя му казала – ами на човека пред тебе“. 

Тайна

Оригиналното заглавие на култовата песен е „Рибна фиеста“ и нейният изпълнител никога не е залагал на нея да стане хит. Тя е включена в 9-я му албум „Кумири на тълпата“ през 2001 г. „Продуцентите от „Пайнер“ искаха още една песен, за да се изравни времетраенето от двете страни на касетата. Имах сурови материали за следващи песни и се сетих за тази.

На мен ми е малко детска и не разчитам на такива, търся по-сериозните послания. За два дни я направихме, за да може да излезе албумът, и след 3-4 месеца Митко ми се обади, че трябва да снимаме клип, тъй като точно тя гърми отвсякъде по морето. За следващия ден организирах снимки на язовир край Сливен, а по това време бях на турне в Северозапада“, разказва историята на песента Вальо. 

„Винаги съм съчетавал да имат етнофолк, мрачен рок, малко шлагер щипка сол и съм ги подпрял под лъчите на балканското слънце.“ И резултатът е налице. За него тайната на хита е в поднасянето на текста, аранжимента, изпяването и играта в клипа. Той е чул мелодията в първия албум на сръбската фолкзвезда Стоя, но нарочно не я слушал, както трябва, за да си направи своя версия и да избегне сблъсъка с авторските права. После открил, че оригиналът е индийска музика от времето на Радж Капур и „Слонът, моят приятел“.

Но именно неговата трактовка става хит, защото по нея след това я правят и в съседните страни на Балканите. „Чувал съм я в изпълнение на македонци, а един приятел ми я прати на гръцки от един круизен кораб“, добави музикантът. За следващия албум „Лоша компания“ от „Пайнер“ поискали да направи продължение на „Рибна фиеста“, като му направили доста по-сериозен аранжимент, допринесъл за още по-голям успех на хита.

Жега

Повече от 20 г. след излизането й „И ловец съм, и рибар съм“ се превърна в емблематична за Валдес, обаче той не смята така. „Аз мисля, че „Жега“ ми е визитката. Преди това „Жиголо“ разцепи здраво. Тая касетка има един от най-големите тиражи в попфолка – не по-малко от 900 хиляди броя, при това само за 1 г. Един от продавачите на Петолъчката край Сливен лично ми се похвали, че си е купил апартамент от продажбата на моята касета“, издаде певецът. Макар да го няма в ефира, той продължава да работи активно. „На 30 януари бях поканен на рожден ден от собственика на „Ферари“ - „Жега“ е техният химн. Партито беше в румсервиза, започна още на обяд и като вляза във ферарито, не мога да изляза, такъв кеф. Те имат идея да направим нова версия на песента и да спонсорират клипа й“, разказа Валдес.

Преди това пък за рождения си ден на 18 октомври имал участие в българския клуб „Ан“ в Атина. „Свършва ми програмата и организаторът вика, че в съседния пиано бар в същата сграда е Жан Клод Ван Дам, който снима филм в Гърция. А ние сме астрални близнаци с него, Слави Трифонов, Прешъс Уилсън, скиорката Линдзи Вон и актьора Сергей Безруков от сериала „Бригада“. Заведоха ме при него, представиха ме, че сме родени на една дата, и пихме по едно за здраве“, добави той.

Магьоснице

На Великден отново ще бъде на сцената, само че в Рибарица – ще пее в две къщи за гости, наети от доктори от ВМА и от един холдинг.
А докторите от Военна болница преди няколко месеца са спасили крака на жена му Станислава. „Един нерв й направи проблеми и претърпя тежка операция. Та година и половина бях между Пловдив и София. Големи светила се оказаха мои фенове, помогнаха и я оправиха“, сподели Вальо. На 30 април той и Станислава ще празнуват 19 г. брак, който е четвърти за него. „Моят шивач ни запозна, като ме пита дали мога да й помогна. Тя пееше в един ресторант и искаше да се яви на прослушване в „Пайнер“. Но аз бях единственият, който й каза истината, че не става за тая работа.

Просто пее като всички останали, нищо различно. Явно това я е впечатлило, защото малко след това ме покани на рожден ден. Бях много болен, с 39 градуса, но отидох за 1 час. Мислех, че ще има и други, а се оказах само аз. Много бързо решихме да се оженим и мога да кажа, че тя ме усмири“, разказа звездата. Без да е директно, той е възпял красавицата в две от песните си - „Скитнице, магьоснице“ и „Раздялата не значи край“.

Води Лепа Брена на морето

Графикът на Валентин Валдес е пълен до следващия март. „Имам дати за подарък за сватба, за 50-годишни юбилеи, по дискотеки, в чужбина. В Ларнака имам два ангажимента, за Нова година, 14 февруари, 8 март. Продължавам с пълна сила, даже много повече, откакто бях в „Пайнер“, но вече по-избирателно. Условията при мен са доста – озвучаване, осветление, хотел... Не навсякъде могат да ми ги осигурят“, споделя певецът. След като миналата година е направил три концерта с Лепа Брена в летните театри на Стара Загора, Варна и Сандански, сега през август имат уговорка за нови изяви по морето.