0

В арненският RADAR festival beyond music ще представи своето първо сателитно издание в София този уикенд.

Създаден през 2013 г. във Варна, Фестивал RADAR продължава вече 10 години да улавя пресечните точки между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и различни форми на изкуство - театър, танц, поезия, визуални изкуства, нови технологии. Фестивалът се превърна в разпознаваемо пространство за зареждаща, неочаквана среща с една различна естетика в страната.

Откриване

На сцената на Sofia Live Club 11 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Франция ще предизвикат екстравагантни музикални честоти в общо шест концерта с начален час 20 ч. Тази вечер германският барабанист Йенс Дюпе ще открие феста с последния си солов проект EGO-D, в който представя собствени композиции и звукови пейзажи, аранжирани за барабани, пиано и електроника. Фестивалната вечер ще продължи да ни пренася в непознато пространство на джазови импровизации, неокласически минимализъм и даун-темпо електроника с представяне на новия албум на електронния продуцент Иван Шопов и джаз пианиста и композитор Димитър Бодуров. Transcendence, или Пренасяне е вторият албум на дуото, който ще бъде издаден през март 2023 г. Специално за концерта Венелина и Андрей Катански от студио micronavt заснемат видеа под микроскоп, създавайки неземни картини, които резонират с емоцията и динамиката на музиката и допълват това аудиовизуално преживяване. Последният акт от първата фестивална вечер ще представят аудиовизуалното дуо Стефан Христов и Анна Бачева, познати като Студио „Отайка“. Базирани в Париж, те изследват границите и допирните точки на визуалните и звуковите измерения. В техния проект CHROMATIC COÏNCIDENCES те ползват музикални аналогии и визуални съвпадения и изграждат полупредвидима вселена, в която интензивно живее разширеното въображение на цифровото.

Закриване

Уникалният и многостранен проект Multiverse на двамата британски мултиинструменталисти Иво Нийм и Джим Харт ще открие купона утре вечер. Дуото ще прескочи всякакви музикални граници на джаз, груув и електроника. Следва алтернативното електронно дуо Desperate Daughters с уникалнa ъндърграунд звучност, наподобяваща мрачен и хипнотизиращ саундтрак. Групата работи дистанционно между София и Амстердам, a през 2021 г. са сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи. Издават дебютния си албум Analogue Girls през 2022-ра. Дуото черпи вдъхновение от разнообразни жанрове като джаз, водевил и електронна музика. Сателитно издание на RADAR’10 ще закрие български звуков артист Климент Дичев, познат със своите прогресив, техно, ембиънт, idm и дръменбейс сетове. В неговия акт ще си партнира с базирания в София интердисциплинарен артист от Швеция Филип Якобсон - Zurdoid, експериментиращ с органичните текстури, хаос и математическите форми в природата и всичко заобикалящо ни.