0

„Корените ми, мечтите ми, емоциите ми са в Стара Загора. Когато се връщам, колкото и рядко да е вече това, се зареждам с добра енергия, вяра и оптимизъм. Виждам това, което искам да видя, и чувам това, което искам да чуя. Нямаше нищо по-естествено от това да избера родния си град за този мой юбилеен концерт.“ Това задъхано коментира пред „Телеграф“ световноизвестното мецосопрано, заклетата старозагорка Веселина Кацарова преди оперната ѝ гала на 28 март в Града на липите с начален час 19 в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера с диригент маестро Владимир Кираджиев.

Ария

Зашеметяващата програма, която примата е подготвила, включва арията на Азучена от „Трубадур” – роля, която Веселина Кацарова отлагаше да приеме в продължение на десетилетия и изпя за първи път с грандиозен успех преди няколко години. Ще прозвучат ария на принцеса де Буйон от „Адриана Лекуврьор” от Чилеа, ария на Сантуца от „Селска чест” на Маскани, ария на Далила от „Самсон и Далила” от Сен-Санс и, разбира се – емблематичната Кармен – с две арии: на картите и популярната „Хабанера”.

Съученици

„Никъде по света липите не миришат така, както в моя роден град. В Швейцария също има липи, но те не миришат. Стара Загора са прекрасните ми съученици, музикалната гимназия, щастливото ми детство“, сподели Веселина Кацарова. А на въпрос чия е идеята на финала на големите си концерти по света винаги да изпълнява българска песен или ария за миг замълча и с нотки на почуда отвърна: „Ами моя, чия да бъде!? Много българи се срамуват, че са българи, камо ли български песни да пеят. А аз пея, защото си обичам страната, гордея се, че съм българка и от Стара Загора при това!“