0

С поред съвременни зографи иконите на Богородица са енергиен ключ, с който човекът влиза в света на Доброто, откъдето измолва здраве и благоденствие за себе си и своите близки. Пред тези свети изображения ще се поклоним и в утрешния ден по случай празника Рождество Богородично (8 септември). Сред тях има и немного известни, но чудотворни копия на Богородици от Атон или Цариград.

Буховската

Традиционно хората мислят, че най-чудотворните реликви се намират в ставропигиалните ни манастири. Но една икона с необикновена сила се пази в самия център на София в черквата „Св. св. Кирил и Методий“. Тази икона, в сребърен обков и богато украсена със скъпоценни камъни, е копие на чудотворната икона от Атон – „Достойно ест“. Има свидетелства, че помага в редица житейски ситуации и при болести, смятани за труднолечими.

Отец Ганчо от село Желява разказва, че дъщеря му страдала от тежко заболяване на кръвта. Веднага след началото на лечението се оказва, че е бременна след дълги усилия да зачене. Лекарите препоръчали аборт, за да предпазят детето от деформации, заради силните лекарства, които се налагало да пие майката. Тя обаче решава да запази плода, спира лекарствата и се уповава само на бога и Божията майка. Месеци по-късно отецът споделил на всички, че дъщеря му е родила здраво момиченце, а тя самата се чувства добре.

Свидетелства

Медицинската сестра М. пък свидетелства, че един ден лекарите в болницата, в която работи, се стъписали от изследванията на дългогодишен пациент с тежък диабет. Суматохата идвала от последните резултати, които показали, че диабетикът си е съвсем здрав. Пациентът споделил пред медсестрата, че се е молил пред чудотворното копие на иконата на Света Богородица и взел, че някак си се излекувал по Божията милост. Невиждан плацебо ефект или чудо Свише, всеки сам преценява за себе си.

Случаите с тази икона са наистина много още повече, че се касае за съвременно копие на светогорска реликва.

Четете цялата статия в сп. „Чудеса и Вяра“ в броя на в. Телеграф в сряда. Всяка седмица в този ден излиза безплатното списание на България за чудеса и духовност.