0

К ръстова гора е едно от най-мистичните места не само в България, но и в цяла Европа. Това твърдят експерти по религиозен туризъм, които водят групи в родопската местност от цял свят. По честота на чудеса и знамения българският Йерусалим, както вече го наричат, съперничи на дестинации от ранга на френското светилище в Лурд, босненското градче Меджугорие и португалското Фатима, посещавани заради Богородичните знамения там.

Ангели

Вярва се, че на 14 септември (Кръстовден) небето над Кръстов връх (1545 м) се отваря и сам Господ Иисус Христос слиза между хората. После той тръгва заедно със светците, ангелите и архангелите, а най-силно вярващите получават изцеление. Това знамение в миналото е продължавало поне 3 дни. Духовници обаче са убедени, че чудеса тук се случват не само на празника, а целогодишно. А случаите вече са толкова много, че не може да са само дело на плацебо ефекта - да си внушиш, че си здрав и да вземеш да оздравее, обясняват хора от близките села. Много от тях вече отдават стаи за гости и сами са станали свидетели и на човешката мъка, и на чудесата на вярата.

В близките селца Мостово, Белица и Борово има много хотелчета и къщи за гости. Още в началото на септември повечето са резервирани за дните на празника, че и седмицата след това. Доста хора спят по поляните и в колите си.

„Цели семейства идват от цялата страна и чужбина. Разхождат се из манастирския комплекс „Света Троица“. Изминават пътя от храма „Покров на Пресвета Богородица“ до върха. Пътят се вие по алея с 12 параклиса, носещи имената на апостолите на Иисус Христос“, разказва Василка Накова, чест поклонник в района.

Реликва

На върха има 66-килограмов метален кръст, под който болните минават за здраве и благоденствие. Той е дарен от цар Борис III след изцеление на княгиня Евдокия.

„Вярва се, че който каквато и просба да има, ще се изпълни, защото Кръстова гора стои най-високо до сърцето на Бога. Идват най-често онези, които медицината ни е отписала. Истинско библейско стълпотворение от болни, хроми и сакати, търсещи изцеление. Напоследък идват с най-различни алергии, явно нещо храната не ни е много свят“, коментира баба Иванка, отдаваща стаи под наем.

В района се разказват много свидетелства за прескочили трапа. Райна Стоянова от Варна например споделила следната история. Дъщеря й Александрина имала тумор на матката. След нощувка на мястото и молитви той изчезнал без операция.
Не липсват случаи и на болни от рак. Показателна е историята на жена, която след тридневен престой се спасила от онкологично заболяване. Хората разказват, че са виждали тази жена, но нейната история научили от тв предаване преди време.

Друга жена на име леля Любка свидетелства, че през 2013 година дете е проговорило току пред нея. Хлапето не можело да каже и дума. Баба му го довела да спи на Кръстова гора. Завела го и на кръста да се помоли. Хванало се момчето за разпятието и в този миг казало: „О, боже, боже!“.

Миряни разказват за още стотици подобни необясними чудеса. Болно от бъбреци момиче отишло да спи на Кръстов връх. През нощта то видяло звездите подредени под формата на бъбрек, а от този момент се излекувало изцяло.

Цялата статия четете в сп. „Чудеса и Вяра“ в броя на в. Телеграф в сряда (14 септември). Всяка седмица в този ден излиза безплатното списание на България за чудеса и духовност.