0

В сяка църква си има патрон, на който е кръстена – Христос, Богородица или някой светия. Катедралата на аржентинската столица се нарича просто градската катедрала на Буенос Айрес. Сред местните е известна още и като катедралата на папата, тъй като в нея е служил Франциск 15 г.

Парагвай

Но някои поклонници обясняват странните инциденти в историята на храма именно с факта, че храмът си няма светец закрилник. Още при основаването на Буенос Айрес през 1580 г. мястото до главния площад е било запазено за бъдещата катедрала. Тогава градът е влизал в епархията на Асунсион (днешната столица на Парагвай) и неговата първа главна църква е била една скромна сграда от дърво и кирпич. През 1620 г. Буенос Айрес става седалище на епископия и главната му църква вече е имала статут на катедрала. През XVII век тя е разширена и вече е трикорабна с камбанария, а в началото на XVIII век са завършени фланкиращите кули и фасадата.

Катастрофа

В нощта на 23 май 1752 г. обаче главният кораб на катедралата се срутил и тя трябвало да бъде напълно възстановена. Работата започва още през следващата 1753 г. от италианеца Масела. Той проектира величествена църква, много по-голяма от предишната. След завършване на купола обаче се появяват пукнатини в конструкцията. Хората се опасявали да не би и той да рухне и започнали нов ремонт. В същото време е взето решение старата фасада и кулите да са съборят през 1778 г., тъй като се оказват малки спрямо мащаба на новата катедрала. Новият проект за фасадата и двете фланкиращи кули по финансови причини не се реализира. Все пак обновеният храм е осветен през 1791 г. без фасада.

Античен храм

Днешната фасада е завършена през 1863 г. и представлява портик с 12 колони с коринтски капители и триъгълен фронтон, който придава на сградата вид на античен храм, а не на католическа църква. На фасадата е изобразено събирането на Йосиф с братята и баща му, което е алегория на националното помирение на аржентинците след няколко граждански войни.

Друга забележителност е скулптурата на разпнатия Христос. Статуята е изваяна от португалския скулптор Мануел през 1671 г., което я прави най-старата в Аржентина. Според вярващите именно молитвите пред тази реликва са спасили града от наводнение през XVIII век.

Но това, което прави храмът известен в цял свят, е фактът, че през 1998-2013 г. той е църквата катедра на днешния папа Франциск, който в този период е архиепископ на Буенос Айрес.

Тук е мавзолеят на Сан Мартин

През 1880 г. останките на аржентинеца Хосе де Сан Мартин - един от водачите на Войната за независимост на испанските колонии в Америка (1810-1825), са пренесени от Франция и поставени в мавзолей. Черният саркофаг на Сан Мартин е окръжен от три женски скулптури в естествен размер. Те символизират Аржентина, Чили и Перу - трите страни, освободени от Сан Мартин.