0

Н а 16 юли се почита паметта на света мъченица Юлия – девица. Имен ден празнуват всички, носещи имената: Юлия, Юлиа, Юлиян/а и др.

Тя е родена в Картаген през V век и произхожда от знатно и християнско семейство. Когато вандалите превзели града, те отвлекли много хора. Юлия също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но девицата останала вярна на Христа.

Веднъж, придружавайки господаря си, света Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в тамошните ритуали и забавления, затова била подложена на унижения и жестокости. Накрая мъчителите й решили да я погубят, така, както юдеите били разпънали Христа. Затова направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала Богу душата си. Това станало около 440 г. Католическата църква чества паметта й по-рано, на 23 май.

Ангел Божий

Според житието на мъченицата след смъртта й Божи ангел се явил на монасите от мъжкия манастир, намиращ се на малко островче до Корсика, наричано днес Горгона. Там пратеникът на Бога им известил какво се случило на света мъченица Юлия и им заповядал по-скоро да отплуват с кораб до Корсика, да свалят от кръста многострадалното тяло на светата мъченица и да го донесат в манастира си за погребение. Монасите намерили всичко така, както им казал ангелът Господен. Като снели от кръста светото й тяло, те го повили с чисто покривало. Намерили и отрязаните й гърди, захвърлени недалеч до един камък, взели ги и ги поставили до тялото на мястото им. После отнесли тялото на кораба и се върнали в манастира си. Там погребали с чест св. Юлия в църквата.

Аязмо

На гроба й започнали да стават дивни чудеса, болни получавали изцеление от различни страдания; чудеса ставали и на мястото, където пострадала. Християните от Корсика построили малка църква на нейно име на мястото, където била разпъната. Там, където били хвърлени отрязаните й гърди, изпод камъка бликнала изворна вода, която била лечебна. Всички болни, които пиели от тази вода или се миели с нея, оздравявали.

Мляко и кръв

Станало и още едно чудо с този камък: всяка година в деня на нейната памет от него росели, подобно на пот, ситни капчици мляко и кръв. Това било в знак на девството и мъченичеството на света Юлия, която като мляко се избелила с девствената си чистота и се обагрила с кръвта си, пролята за Христа. Те капели през целия този ден, от утрото до вечерта; болните се помазвали с тях и получавали изцеление.

Явила се при строежа на храм

С времето църквата, построена в чест на светата мъченица на мястото на нейното страдание, остаряла и частично се разрушила. Тогава решили да построят нов, по-голям храм, на по-широко място, недалеч от стария. Когато приготвили камъни, вар и всичко необходимо за строеж и вече искали на следващия ден да полагат основите, на сутринта намерили всички материали на предишното място, при старата църква. Строителите изпаднали в недоумение. Не след дълго отново пренесли всичко на новото място; но през нощта всичко пак било върнато. През тази нощ пазачите видели светла девица, която натоварила целия строителен материал на една кола, впрегната с чифт светли волове и го превозила на старото място. Така хората разбрали, че светицата иска да възобновят стария храм и изпълнили нейното желание.