0

В ъв втората събота на месец август бе открит ловният сезон у нас. Малцина от родните авджии обаче подозират, че и те си имат светия закрилник. Това е Св. Йоаким Осоговски, на когото трябва да се молят преди всеки излет, за да се застъпва за тях пред Бога, да ги напътства в лова и да ги пази от злополуки. Случайно или не, но тази седмица (на 16 август) Църквата чества паметта на Осоговския чудотворец.

Името му идва от мястото, където се е подвизавал преди повече от 900 г. Това е Осоговската планина в местността Бабин дол, днешна Северна Македония, близо до град Крива Паланка. Родното му място не е известно, както и годината на раждането му. Знае се само, че е живял през ХІ век и се е представил в Господа през 1105 г, когато България се е намирала под византийска власт.

Отшелникът

За щастие в народната памет са останали няколко предания, които са съхранени благодарение житието на този български праведник. Веднъж той дошъл като странник да се помоли в домашната църква на местен болярин в село Градец. В разговор с домакина Йоаким го помолил да му посочи подходящо място за уединен подвижнически живот. Така боляринът му посочил една пещера близо до реката Сарандапор (Крива река по български). Като се преселил там, отшелникът преживял в нея всичкото останало време на своя живот в строг пост и съзерцателна молитва. От житието му става ясно още, че той имал специални дарби от Св. Дух.

Наслука

Веднъж на него случайно се натъкнали двама ловци, отчаяни от неуспеха си в преследването на дивеча. Преподобният ги поканил да преспят в пещерата му, а на сутринта ги посъветвал да отидат на обратната страна на планинския връх. Но именно там предния ден мъжете напразно търсели слука. Все пак решили да послушат съвета на стареца и когато се върнали на същото място, хванали много дивеч. Оттогава работите на тези хора тръгнали добре поради благословението на светия подвижник, когото те често започнали да навестяват. Но едни ден, когато отново посетили пещерата му, намерили подвижника мъртъв. Те го погребали там и след това често идвали на гроба му с кадило и свещи.

Игуменът

След около 50 години един овдовял свещеник на име Теодор от село Осмидол в Овчеполския край се поселил в мястото, където се подвизавал Йоаким. Там се замонашил с името Теофан. Веднъж преподобният Йоаким му се явил на сън и заповядвал да извади от земята нетленните му мощи, като указал и мястото им. Теофан изпълнил заповедта на стареца, а после построил и малък манастир на името на преподобния.

Пророчества

Един болярин, който се озлобил против Теофан, бил хвърлен от коня на земята и си счупил и двата крака. Преподобни Йоаким му се явил от Небесата и му заповядал да направи дар на манастира и да се помири с игумена Теофан. Боляринът изпълнил заповедта и оздравял напълно, като че нищо не е било.

Невероятно, но още докато бил жив, Йоаким узнал точното време на своята земна кончина. Господ го известил за това в откровение - „Осем години пред голямото слънчево затъмнение", което станало през 1113 г.

Цар, крал и султан посещават обителта

Преподобни Йоаким в сънно откровение предупредил, че българският цар Калоян ще посети манастира в деня на неговата памет, което станало през 1205 г. Обителта е посещавана през 1330 г. от сръбския крал Стефан Дечански преди битката при Велбъжд (Кюстендил). Османският султан Мехмед II през 1436 г. също посещава манастира по време на военен поход към Босна.