0

Л ипсата на религиозно образование в училищата се оказва пагубно за цялото ни общество. Духовници коментираха пред сп. „Чудеса и вяра“, че сега берем плодовете на това, а разложението на обществото ни е превърнало държавата в аналог на библейските градове Содом и Гомор - символ на порока и покварата. Чиито жители Господ справедливо един ден наказва с изтребление.

Писани правила

Че отдавна сме първенци по греховен живот и толерантност към него, показва поредният случай със смърт на пътя – дрогиран млад мъж уби две момичета на кръстовище в София с мощния си автомобил, погазвайки всички писани и неписани правила. Оказа се вярно онова, което в началото всички подозираха – от години полицията, която трябвало да го възпира, си е затваряла очите било с рушвети или просто респектирани от сигналната лампа, която камикадзето е носило, правейки се на служител на реда.

Поквара

От гледна точка на християнството обаче младият мъж също е жертва - поредният покварен българин чието име дори няма значение. Жертва на изродилия си политически преход, на моралния упадък, на земните власти, които като отражение на небесните би трябвало да въздават справедливост, но и да предпазват дори агресивните и неразумните люде от лапите на дявола и на греха. Сега този грях вече е станал смъртен и е по ръцете не само на младия мъж, но и по ръцете на подкупните и корумпирани полицаи, катаджии и шефовете им, които ги прикриват. Шестата заповед, дадена на Моисей от Бога, гласи не убивай, но тя се отнася не само за онзи, който волно или неволно е отнел живот. Свети отци и тълкуватели на Божието слово през вековете са категорични, че тази заповед се нарушава и когато човек с действия или бездействия подтикне събрата си към убийство или го скрие. Шестата Божия заповед нарушава и онзи, който би могъл да спаси ближния си от смърт, но не го спасява. Така полицаи са спирали за проверки многократно младият мъж, но са си затваряли очите за неговите демонични действия. В резултат две момичета бяха екзекутирани пред лицето на цялото ни общество на бул. „Черни връх“ в нощта на 5 юли.

Знамение

Духовници припомниха, че денят, в който се случи поредното ужасно събитие у нас, също е знаменателен. Тогава се честваше празника на Св. Сергий Радонежки (1314-1392). От векове православни родители се молят на светеца да защити децата им от лошо влияние на леност, на алкохол и наркотици, от неуспехи в училище. Молитвата пред светеца, който е бил образец за учен и смирен човек, помага в усмиряване на гордостта, за защита на наследниците, тръгнали по лош път. Не на последно място на светията се молят ученици и студенти и учени да бъдат осенени от Св. Дух на мъдростта и да напреднат в избраните от тях професии и области на знанието. Но прогресът на човека и цялото общество е невъзможен без липсата на християнските добродетели – милосърдие, състрадание и братолюбие и добротворчество. Те са в основата на всичко, това би научил и този шофьор, попаднал в лапите на Дявола, който дебне всеки. За това в тези свирепи времена само задължителен катехезис в училище ще избави младото поколение, а и родителите им от лапите на греха.

Диоген

В края на XVII век проповедникът Илия Минятий обглеждайки своето паство си спомня за древногръцкия философ Диоген, който в ясен слънчев ден с фенер в ръка търсел човека на площада. „Тежко ми е да правя сравнение, но трябва да се каже истината. Искам да намеря поне един християнин в многолюдния християнски град, но напразно... Търся го на площадите, между управниците, но откривам само суетно самомнение... Търся го по пазарите сред търговците, но откривам само ненаситна алчност... Търся го по улиците сред младежта и откривам крайна поквара. Излизам отвъд градските стени и го търся сред селяните, но там откривам цялата лъжовност на света... Християни, които гледате това без сълзи! Ако не искате да плачете от съкрушение, плачете от срам!“, казал Илия.