0

И ван Звездев е от еталоните в родната кулинария, който прави ястия за облизване на пръстите, но винаги предпочита народните традиции и да не бъдат от най-сложните, за да може да си ги направи всеки у дома. Още на zvezdev.com.

Тиквички с картофи и сирене

Необходими продукти:

  • 1 по-едър картоф (200 г)
  • 2 тиквички
  • 1/2 глава кромид лук
  • 5-6 стръка пресен копър
  • 5-6 с.л. олио
  • сол на вкус

За заливката:

  • 4 яйца
  • 100-150 г краве или крема сирене

Начин на приготвяне:

Нарязваме картофа на тънки колелца, без да го белим. Поставяме в подсолена кипяща вода и варим за 3-4 минути. Поставяме дребно нарязан лук в загрято олио. След като лукът се зачерви и мазнината се оцвети, добавяме нарязаните на тънки колелца тиквички. Пържим на силен огън за няколко минути, като периодично разбъркваме. Нарязваме пресен копър на ситно, поръсваме върху леко омекналите тиквички, посоляваме. Общо пържим за 5 минути. Поставяме за кратко отцедените картофи, посоляваме отново и разбъркваме. В кръгла тава с диаметър до 40 см слагаме хартия за печене. Намасляваме леко дъното и изсипваме зеленчуците. Разбиваме за кратко яйца, добавяме леко намачкано краве сирене. Поливаме върху зеленчуците, като се стараем да ги покрием равномерно. Поставяме в средата на предварително затоплена фурна. Печем на 200 градуса за 15-20 минути. Поднасяме ястието горещо, като гарнираме с кисело мляко.

Гръцка мусака

Необходими продукти:

  • 2 патладжана - 400 г
  • 4 картофа - 500 г
  • 2 тиквички - 300 г
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 500 г телешка кайма
  • 400 г пасирани домати
  • 1 канелена кора по желание
  • 2-3 стръка пресен риган или 1 ч.л. сушен
  • сол и пипер на вкус

За соса бешамел:

  • 100 г масло
  • 100 г брашно
  • 750 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 400 г кашкавал

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат на колелца, осоляват се и оставят в купа под наклон да се отцеди за 20-30 минути горчивият сок. След това се изплакват и подсушават. Запържват се по една минута от всяка страна в загрята мазнина. Изваждат се и оставят за кратко върху салфетка. Картофите се обелват, нарязват се на колелца и се слагат в гореща вода за 5 минути. Отцеждат се и с тях се покрива тава за печене, намазана с малко мазнина. Тиквичката се нарязва на колелца, запържва се за минута и се слага върху салфетка. Лукът се нарязва на дребно и пържи в зехтин за минута. Чесънът се реже на дребно и се слага при лука, след половин минута се добавя доматено пюре. Запържва се за 20-30 секунди и се слага кайма. Пържи се за няколко минути да стане на трохи и към нея се слагат доматите. Посолява се и се слага канела по желание. Поръсва се със смлян черен пипер. Нарязва се на дребно риган и се слага в тигана. Сместа се задушава 10 минути.

Приготвя се сос бешамел, като брашното се запържва в масло до златисто. След това се залива със студено прясно мляко и като се бърка непрекъснато с тел, се оставя да заври. В купа се разбиват леко яйцата. Постепенно към тях се налива горещият сос, като не спира бъркането. Слага се половината настърган кашкавал. В тавата при наредените картофи се слагат патладжани и покриват с половината кайма. Отгоре се редят тиквичките. Слага се останалата кайма и залива с белия сос с яйца и кашкавал. Повърхността се покрива с останалия настърган на едро кашкавал. Мусаката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 45 минути. Преди нарязване се оставя за 10 минути, за да е по-лесно сервирането.

Грузинска манджа аджика

Необходими продукти:

  • 3 домата
  • 1 лук
  • 2 моркова
  • 2 тиквички
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 с.л. доматено пюре
  • 4 стръка копър
  • 1 ч.л. червен пипер,
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • 4 стръка пресен магданоз
  • лют пипер на вкус
  • 1 ч.л.сол

Начин на приготвяне:

Лукът се реже на ситно, морковът се настъргва на едро. Загряват се 6 с.л. олио в тенджера и за 5 минути се задушават на слаб огън зеленчуците под капак. Тиквичките се настъргват на едро ренде, доматите се обелват и режат на дребно. На дребно се нарязва и чесънът. Към задушените моркови и лук се добавят чесън, домати, тиквички, доматено пюре. Посолява се и зеленчуците се задушават за 25 минути на слаб огън. Копърът и магданозът се наситняват, слагат се при готовите зеленчуци заедно с босилек, лют и сладък червен пипер. На слаб огън ястието се задушава 5-10 минути. Поднася се студено.

Омлет по селски

Необходими продукти:

  • 2-3 тиквички
  • 1-2 скилидки чесън
  • 1 с.л. кромид лук
  • 4 яйца
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 100 г краве сирене
  • 1 ч.л. сушен копър
  • 2-3 клонки пресен магданоз
  • сол
  • 3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквичките и ги нарязваме на тънки колелца. Поставяме ги в силно сгорещена мазнина, прибавяме и наситнения кромид лук. В началото не разбъркваме, изчакваме продуктите да се запържат за 3-4 минути. В купа разбиваме яйцата, смесваме ги с киселото мляко. Посоляваме, добавяме и едро нарязаните скилидки чесън. Натрошаваме сиренето, прехвърляме и него. Поръсваме с копър и магданоз, разбъркваме, изсипваме върху тиквичките. Пържим на бавен огън за 5 минути, след което прехвърляме във фурната. Печем само отгоре на 200 градуса за 5-7 минути.