0

Т енденциите, касаещи интериора, се променят ден след ден. Дизайнерите преливат от идеи, някои от които ударно добри! Едно такова попадение е изборът на мека настилка в най-личната ни територия - спалнята. Този път фокусът пада върху мокета, който е и най-разпространен в Западна Европа.

За никого не е тайна, че българските потребители дълго време бяха предубедени при избора му заради купищата митове, че е труден за поддръжка, събира прах и предизвиква алергии. Другата причина бе, че по онова време пазарът наистина не предлагаше толкова богато разнообразие, както сега, когато има предложения за всеки вкус и бюджет. И ако преди десет години бе нежелан, то сега е абсолютен хит, трансформирал редица домове.

Поставяне

Голямото разнообразие е само едно от предимствата на мокета като подово покритие. Той не се хлъзга, а е мек и приятен на допир. Изключително подходящ е за семейства с малки деца, тъй като омекотява удара при падане, което прави играна на малчуганите по-сигурна и приятна. Следващата подробност е, че забравяте напълно за студения под през зимата, защото задържа топлината вътре в помещението. Също така създава по-благоприятна среда за живеене и сън, считайки, че нишките обикновено имат антибактериални свойства и предпазват от развитие на алергии. Редовното им почистване и поддръжка гарантират елиминиране на замърсители, бактерии, акари и всякакви видове вредители. При производството си съвременните мокети преминават през обработка със специално защитно покритие. То ги прави устойчиви на замърсяване и ако разлеете течност върху мокета, тя няма да проникне в структурата му, а противно на очакванията ще се почисти с лекота. Поставянето на настилката е от изключително значение за дългия й експлоатационен живот и запазването на качествата и предимствата й. Отделете достатъчно време за този процес и се запознайте с тънкостите му. Има три основни начина за поставяне на мокет – свободно монтиране без лепило, лепене на цялото парче и подсигуряване с противоплъзгаща мрежа. Преди да изберете метод, преценете размера на стаята, типа и състоянието на основата и това дали сте склонни да вложите повече време и материали, съветват специалисти в областта.

Обзавеждане

Предполага се, че подът се прави след тавана и стените, ако обаче сте обърнали пирамидата, нашият съвет е да се фокусирате върху светлите цветове в помещението, които оптически ще увеличат пространството. Следващият момент е обзавеждането. Най-добрият, а често и най-бюджетен избор е да заложите на комплекти - като спалня, скрин, гардероб и нощни шкафчета. Така няма да губите време и енергия за съчетаването на различните компоненти. Важно е да обърнете внимание на размерите, които не бива да превръщат стаята в малка при монтирането и позиционирането. Леглото трябва да е идея по-високо, така ще си осигурите по-добър сън. Също така шкафчетата следва да бъдат на същото ниво. Може да монтирате допълнителни рафтове или пък да разположите шкафове в някои от свободните ъгли. Ако сте фен на модата и гардеробът ви прелива, не се колебайте и си пожелайте дрешник. Огромният гардероб може да се направи по поръчка, като очаквано това ще ви струва една идея повече, но пък ще те отплати във времето. За финал - декорациите. Нашият съвет е да акцентирате върху минибиблиотека, събрала любимите ви литературни творби, върху сувенири - превърнали се в семейна ценност или пък просто емоционално наситени, върху разхвърляни по пода възглавници, картини или снимки и живи цветя, осигуряващи една по-приятна атмосфера в стаята, предназначена за релакс.