0

З атлъстяването е все по-често срещан проблем сред подрастващите. Здравният профил на страната ни, изготвен от Европейската комисия, показа, че равнищата на затлъстяване при възрастните у нас са близо до средните за европейските страни. Проблемът обаче се задълбочава при децата, защото вече едно на всеки пет българчета попада в категорията наднормено тегло. Това е четвъртото най-високо равнище в ЕС и се увеличава трайно от 2005 година насам.

Затова е добре родителите да вземат предвид някои съвети. На първо място, трябва да знаете, че не бива да подлагате децата на строги хранителни режими. Те трябва да харесват това, което правят. Диетите по-скоро са противопоказни, затова просто изключете от менюто някои храни.

На първо място, децата трябва да ограничават газирани безалкохолни напитки, сладки продукти, тестени храни, бонбони и всякакъв вид захарни изделия. Всяко дете обича тези неща. Не ги изключвайте съвсем, просто нека ги консумират разумно. Избягвайте всички комерсиални преработени месни продукти като кренвирши, салами, наденици и други.

Храни, които да насърчавате

Давайте на децата си повече пресни зеленчуци и плодове. Те са важна част от тяхното развитие. Плодовете трябва да се консумират в цялостния им вид, а не под формата на фрешове! За съжаление фрешовете се представят за много здравословна напитка, но в действителност са течна захар.

Използвайте зехтин (екстра върджин) за салати и дресинг, а за готвене -кокосово масло (краве маслото също е позволено, стига да е качествено). Алтернативен вариант за салатите е просто да нарежете малко авокадо или да поръсите с маслини.

Месо

Наблягайте на качественото пилешко и телешко месо и рибата. По възможност набавяйте си ги от източници, на които имате доверие. Важно е месото да не е наблъскано с хормони и антибиотици.

Относно сложните въглехидрати, ако искате да направите ориз, то нека бъде кафяв, а не бял. Сервирайте малко кафяв ориз в комбинация със салата и малко протеин, за да спрете рязкото покачване на кръвната захар.

Позволените напитки са вода и чай. Веднъж седмично детето може да пие домашно приготвен плодов сок, но нека бъде разреден с вода.

Закуска

Закуската е важна част от цялостното хранене. Направете закуската привлекателна за детето. Не му давайте просто сандвич. Накарайте го да обикне и да хареса здравословните храни. Направете му палачинка от 1 яйце + 1 белтък + малко едри овесени ядки. Намажете я с малко мед. Изглежда вкусно и привлекателно.

Повече спорт

Децата трябва да се движат повече, да се разхождат сред природата и да спортуват. Често обаче родителите се питат какъв спорт да изберат.

Ако детето е под 14 години, най-добре го запишете на спорт, който обича - футбол, тенис, баскетбол, плуване, гимнастика. Направете спорта забавен и интересен.