0

П рез топлите месеци имате възможност да се заемете с подновяването или цялостната промяна на интериорния дизайн. Ако имате деца, то знаете, че приоритет №1 е детската стая. Онзи забавен кът за малчуганите, който прелива от мебели, играчки, декори и пр., е помещение, което винаги се обвързва с липсата на достатъчно място. Един от начините да разширим пространството за игра е да заложим на практично и функционално обзавеждане. А какво по-добро от сгъваеми мебели - освен лесни за поддръжка, те са изключително удобни за ползване.

Декор

Стаята на децата определено има нужда от организация на пространството. Ако имате две деца, то със сигурност знаете колко място пести изборът на двуетажно легло. То е достатъчно широко и комфортно за сън, в същото време служи и като кръг за игра - малките момчета и момичета декорират стълбите и преградите с лепенки, снимки или панделки. Обособяват си свои зони, които са перфектното скривалище, когато става дума за веселба. Ако става дума за едно дете, може да изберете диван легло. Той бързо може да се трансформира в широко легло благодарение на хитрата табла, която се спуска от стената. Не трябва обаче да правите компромис с качество и дизайн. Когато посрещат гости, децата трябва да има къде да ги настанят. Тук добро предложение се оказва изборът на сгъваеми маси и столчета. Пъхащи се една в друга масички, падащи и прибиращи се отново към стената мебели са идеални за оползотворяване на малкото пространство. За по-големите деца, които ходят на училище, подходящи са бюрата, които под основата си крият столчета. Има опция сгъваемите мебели да са по ваша идея - тогава обаче задължително трябва да се консултирате със специалисти. 

Съвет

Ако освежавате стаята, сменяйки обзавеждането, сгъваемите мебели са страхотен вариант. Ако обаче тепърва строите - то ви чака доста работа. Важно е да помислите за средата, която изграждате. През последните години доста семейства се впечатлиха и заложиха на екопредложенията в това отношение. Най-много време за избора си младите родители отделят за мазилка и под. „Съществуват различни панели, които се произвеждат от рециклирани материали като например рециклирана дървесина, бамбуков пулп, от пресована пшенична слама, от рециклиран метал, от органични, естествени тъкани. Освен че създава уют, ламперията помага и за създаване на допълнителна топло- и звукоизолация. Друга алтернатива за покритие на стените са тапетите. Те от своя страна предлагат разнообразие от цветове и принтове за детската стая, като същевременно подобряват шумоизолацията на помещението. За детски стаи екотапетите са за предпочитане“, коментира арх. Яна Кюркчиева от „Дизайница“ по-рано пред "Телеграф". Нашият съвет е да потърсите и мнението на малките - техните предпочитания са важни, особено що се отнася до избора на цветове. Отдавна не се залага на розово при момичета, синьо при момчета. Хитови са ярките палитри. А предпочитани се оказват нюансите на оранжево, зелено и лилаво.

Ефект

Друг вариант да разширите пространството е обзавеждането с наличие на повече огледални повърхности. На слънчева светлина те ще „обливат” стаята с жизнерадостни тонове и ще създават настроение. Огледалните врати на гардеробчето например ще направят детската стая по-хармонична, стилна и искряща. Светлите тонове създават илюзията за по-голямо пространство, а огледалата допълват ефекта. Интересен трик за дизайнерите са огледалните тавани - те обаче предполагат честа поддръжка, изискваща време и средства.

Кухи табуретки крият играчките

Поставете кухи табуретки или практични сандъчета за съхранение. Тези „тайнственици“ отново провокират интерес у децата, които на игра прибират вещите си. Те изпитват необходимост да редят своите играчки, затова е важно да осигурим и друго място, на което те могат да бъдат поместени. Майсторите препоръчват да замените масивната библиотека с устойчиви стенни рафтове, разположени над леглото. По този начин ще спечелите допълнително пространство за съхранение, като едновременно с това ще можете да освежите атмосферата с няколко ефектни декорации.