0

В уникалния офицерски джип „Феномен Гранит 30“, единствения от този модел, оцелял в света, возят Миро във видеоклипа на дуетната му песен с Мария Илиева „Ако утре няма днес“.

„Концепцията се роди след разговор с моя близка приятелка, която сподели, че когато слуша песента, си представя войник, който си мечтае за неговото момиче“, разкри пред „Телеграф“ певецът.

Шедьовър

Той влиза точно в ролята на този войник и за целта е оборудван подобаващо. Военната машина в клипа е Kubelsitzwagen Phanomen Granit 30, чието производство започва преди Втората световна война. Информацията за нея е доста оскъдна, но това, което се знае със сигурност, е, че от края на 1936 г. за Българската армия са доставени 62 автомобила, а този е единственият известен оцелял в света. Той е реставриран с оригинални части и все още е в движение. Техническите му характеристики са: двигател - 4-цилиндров, 3056 см3, мощност - 50 конски сили / 36,8  kW, а теглото му е 1600 кг. „Благодаря на Найден за невероятно бързата реакция и автентичното пълно бойно снаряжение, униформа и този автомобилен шедьовър от WW2. Той се отзова светкавично и отложи пътуването си извън страната заради нас“, каза Миро. Режисьорът Николай Павлов е снимал повече от 12 часа любимите изпълнители пред банята в Банкя, за да разкажат за неугасваща любов, вплетена в две времеви пространства. „Благодарни сме на целия екип на общината, които прегърнаха идеята ни и помогнаха за осъществяването на видеото“, добави Мария Илиева.

История

Миро и Мария Илиева се познават от 23 г. Двамата започнаха артистичните си кариери в музикалната компания на Слави Трифонов БМК и дори участваха в общо турне. Между двамата винаги е имало уважение и възхищение, а когато са имали възможност, са посещавали концертите си един друг, но сега за първи път се събраха да направят обща песен. А благодарение на „Ако утре няма днес“ се зароди и близкото им приятелство. Историята започна през 2022 г. на сцената на наградите на БГ радио. Миро връчи наградата „Най-добра изпълнителка“ на Мария Илиева и публично обеща да направи песен с нея. Пред „Телеграф“ той разказа, че обичайно в края на всяка година си прави списък с цели за предстоящата. В края на 2022 г. записва в тефтерчето си желанието да направи дует с Мария Илиева. Не остава да мине много време и в първите дни на януари пише есемес до Мария. Тя пък веднага му звъни и прегръща идеята му да работят заедно. Стартират работа по проекта си преди ежегодните музикални награди на БГ радио. Събират се в дома на Мария. Двамата споделят, че създаването на „Ако утре няма днес“ се е случило съвсем естествено и само за няколко дни работа. Двамата решават чрез музика да се обърнат с любов и благодарност към своите близки и всички, които обичат. Пишат музиката и текста заедно и ефектът от общата им работа е чувствен и наелектризиращ дует. Естествено, премиерата е на сцената на концерта на БГ радио в Пловдив, а изпълнението им се превръща в събитие за музикалния бранш. След като няколко месеца почитателите им слушат изпълнението на живо, дуетът вече звучи в оркестрирана аудиоверсия, екранизирана с впечатляващото видео. Финалната оркестрация е записана от 40 музиканти и е дело на дългогодишния им приятел и колега - композитора Георги Стрезов.

Готвят специална версия в НДК

„С Миро ви очакваме с нетърпение на концерта ми на 06.12 в зала 1 на НДК, за да ви представим специална версия на #АкоУтреНямаДнес на живо“, обяви Мария Илиева, след като клипът влезе в топ 12 на набиращите популярност видеа в YouTube. 
„Винаги съм искала да творя с Миро, защото се възхищавам на таланта, енергията и усещането му за света. И съм безкрайно щастлива, че това най-после стана по този магичен начин. „Ако утре няма днес“ ни даде повод да сме заедно, да обменяме мисли и да сме свързани един с друг“, споделя Мария Илиева.