Б ирата е идеално и за десерти, особено тъмната, заради по-голямото си съдържание на захари, сочат рецепти в gotvach.bg.
Бързо тирамису в чаша
Продукти:
500 мл тъмна бира
200 г маскарпоне
100 г готварска сметана
100 г захар
100 г къпини
1 пакет бишкоти
1 с.л. какао
Приготвяне: В една куха разбийте готварската сметана, а в друга смесете маскарпонето и захарта. Обединете двете смеси и ги разбъркайте до хомогенност. Добавете няколко капки от бирата, за да овкусите готовия крем. В дълбок съд излейте бутилка тъмна бира и добавете една щипка захар. Подредете десерта, като потапяте бишкотите в бирата и редувайте ред бишкоти и пласт крем. Завършете с крем. Декорирайте с къпините и поръсете с какао.
Кекс с малинова заливка
Продукти:
За кекса:
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. чаши
1/2 ч.ч. олио
330 мл безалкохолна бира
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 с.л. на какао прах
За заливката:
300 г малини
400 мл вода
4 с.л. захар
2 с.л. нишесте
Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и бирата, а накрая постепенно и пресятото с бакпулвера брашно. Във форма за кекс (аз съм използвала тавата на старата бабина електрическа тенджера с металната чашка в средата, намазана с олио и посипана през цедка с брашно) разсипете равномерно сместа, като си оставите около една чаена чаша, в която разтворете добре супената лъжица какао и я добавете на тънка струйка, обикаляйки целия кекс. Печете на 180 градуса с вентилатор или на 200 без - не по-малко от 50 минути. След като сладкишът удвои обема си и се разпука, но не по-рано от 30-тата минута от печенето, намалете фурната на 160 градуса с въртящ въздух (или 180 без) и допечете.
Шоколадов сладкиш
Продукти:
4 яйца
100 мл олио
125 г масло
300 г ахар
70 г какао
400 г брашно
400 мл бира
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
За заливката
100 г черен шоколад
100 мл сметана
Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта на пухкава смес. Добавете разтопеното масло и олио като продължавате да разбивате. Смесете брашното със содата и бакпулвера. В купа сипете какаото и доливайте бира, като бъркате до еднородна смес без бучици. В яйчената смес добавяйте по малко от брашното и какаото, като бъркате непрекъснато. Смесете всички продукти до гладка смес. В тава с размери 25-35 см сложете хартия за печене и излейте сместа, изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути. Проверете с клечка, трябва да е суха. Оставете шоколадовия сладкиш да изстине напълно в тавата. Загрейте сметаната и сложете в нея начупения шоколад, бъркайте до гладка смес. Залейте сладкиша с шоколадовия ганаш. Оставете да стегне и нарежете. Да ви е сладко!
871801-4-tymen-keyk
Тъмен кейк
Продукти:
250 мл тъмна бира
3/4 ч.ч. неподсладено какао
230 г масло
2 ч.ч. пресято брашно
2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
3/4 ч.л. сол
2 големи яйца
2/3 ч.ч. заквасена сметана -
шоколадова заливка
170 г натурален шоколад
6 ч.л. течна готварска сметана
3/4 ч.л. разтворимо кафе
Приготвяне:
Сложете тъмната бира в съд на котлона да се загрее и добавете маслото, нарязано на парчета. Разбъркайте до разтопяване и добавете какаото, разбъркайте докато се разтвори и снемете, за да изстине сместа. Смесете брашното, захарта, содата и солта. Отделно разбийте с миксер сметаната и яйцата, предварително оставени на стайна температура. Към тях добавете бирено-какаовата смес и разбъркайте отново. При непрекъснато разбъркване добавете на части и сухите съставки. Бъркайте, колкото да се смесят, без да прекалявате. Сипете сместа за кейка в добре намаслена форма за кейк с хартия за печене, която също е намаслена. Сложете кейка с тъмна бира да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Накрая проверете дали е готов с клечка за зъби. Изпечения кейк охладете леко, а през това време направете шоколадовата глазура. За целта загрейте сметаната и разтопете в нея натрошения шоколад. Разбъркайте с кафето и залейте глазурата върху шоколадовия кейк с тъмна бира.
Украсете с плодове по желание.