0

Б ирата е идеално и за десерти, особено тъмната, заради по-голямото си съдържание на захари, сочат рецепти в gotvach.bg.

Бързо тирамису в чаша

Продукти:

500 мл тъмна бира

200 г маскарпоне

100 г готварска сметана

100 г захар

100 г къпини

1 пакет бишкоти

1 с.л. какао

Приготвяне: В една куха разбийте готварската сметана, а в друга смесете маскарпонето и захарта. Обединете двете смеси и ги разбъркайте до хомогенност. Добавете няколко капки от бирата, за да овкусите готовия крем. В дълбок съд излейте бутилка тъмна бира и добавете една щипка захар. Подредете десерта, като потапяте бишкотите в бирата и редувайте ред бишкоти и пласт крем. Завършете с крем. Декорирайте с къпините и поръсете с какао.

Кекс с малинова заливка

Продукти:

За кекса:

2 яйца

1 и 1/2 ч.ч. чаши

1/2 ч.ч. олио

330 мл безалкохолна бира

2 ч.ч. брашно

1 бакпулвер

1 с.л. на какао прах

За заливката:

300 г малини

400 мл вода

4 с.л. захар

2 с.л. нишесте

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и бирата, а накрая постепенно и пресятото с бакпулвера брашно. Във форма за кекс (аз съм използвала тавата на старата бабина електрическа тенджера с металната чашка в средата, намазана с олио и посипана през цедка с брашно) разсипете равномерно сместа, като си оставите около една чаена чаша, в която разтворете добре супената лъжица какао и я добавете на тънка струйка, обикаляйки целия кекс. Печете на 180 градуса с вентилатор или на 200 без - не по-малко от 50 минути. След като сладкишът удвои обема си и се разпука, но не по-рано от 30-тата минута от печенето, намалете фурната на 160 градуса с въртящ въздух (или 180 без) и допечете.

Шоколадов сладкиш

Продукти:

4 яйца

100 мл олио

125 г масло

300 г ахар

70 г какао

400 г брашно

400 мл бира

1 ч.л. сода

1 ч.л. бакпулвер

За заливката

100 г черен шоколад

100 мл сметана

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта на пухкава смес. Добавете разтопеното масло и олио като продължавате да разбивате. Смесете брашното със содата и бакпулвера. В купа сипете какаото и доливайте бира, като бъркате до еднородна смес без бучици. В яйчената смес добавяйте по малко от брашното и какаото, като бъркате непрекъснато. Смесете всички продукти до гладка смес. В тава с размери 25-35 см сложете хартия за печене и излейте сместа, изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути. Проверете с клечка, трябва да е суха. Оставете шоколадовия сладкиш да изстине напълно в тавата. Загрейте сметаната и сложете в нея начупения шоколад, бъркайте до гладка смес. Залейте сладкиша с шоколадовия ганаш. Оставете да стегне и нарежете. Да ви е сладко!

 

 

871801-4-tymen-keyk

Тъмен кейк

Продукти:

250 мл тъмна бира

3/4 ч.ч. неподсладено какао

230 г масло

2 ч.ч. пресято брашно

2 ч.ч. захар

1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат

3/4 ч.л. сол

2 големи яйца

2/3 ч.ч. заквасена сметана -

шоколадова заливка

170 г натурален шоколад

6 ч.л. течна готварска сметана

3/4 ч.л. разтворимо кафе

 

Приготвяне:

Сложете тъмната бира в съд на котлона да се загрее и добавете маслото, нарязано на парчета. Разбъркайте до разтопяване и добавете какаото, разбъркайте докато се разтвори и снемете, за да изстине сместа. Смесете брашното, захарта, содата и солта. Отделно разбийте с миксер сметаната и яйцата, предварително оставени на стайна температура. Към тях добавете бирено-какаовата смес и разбъркайте отново. При непрекъснато разбъркване добавете на части и сухите съставки. Бъркайте, колкото да се смесят, без да прекалявате. Сипете сместа за кейка в добре намаслена форма за кейк с хартия за печене, която също е намаслена. Сложете кейка с тъмна бира да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Накрая проверете дали е готов с клечка за зъби. Изпечения кейк охладете леко, а през това време направете шоколадовата глазура. За целта загрейте сметаната и разтопете в нея натрошения шоколад. Разбъркайте с кафето и залейте глазурата върху шоколадовия кейк с тъмна бира.

Украсете с плодове по желание.