И деи за съчетания на прясно зеле и свинско месо намираме на 1001recepti.com.
С лук и моркови
Необходими продукти:
- 800 г свинско месо
- 1 глава зеле
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 домата
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол
- олио
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Месото се измива и нарязва на парчета. Зелето се нарязва на тънки ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли. Лукът и морковът се нарязват на ситни кубчета. Месото се запържва в дълбока тенджера с малко олио, така че да промени цвета си от всички страни. След това към него се добавят лукът и морковът и продуктите се задушават под капак до омекване. Щом се задушат, се добавя червеният пипер, разбърква се и се прибавя нарязаното и претрито със сол зеле. Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето. Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати. Ястието се оставя да покъкри още десетина минути, след което се отстранява от котлона.
С печен джолан
Необходими продукти:
- 1 кг свински джолан
- 1 зелка
- 2 домата
- 2 печени червени чушки
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч.л. кимион
- 2 ч.л. червен пипер
- 100 мл олио
- 2 домата
Начин на приготвяне:
Свинският джолан се запържва от всички страни за кратко и се поставя в тава. На негово място се слагат нарязаните лук, моркови и чушки и се задушават за няколко минути. Към тях се добавя нарязаното на ситно зеле и малко вода и се задушава до омекване. Щом обемът спадне, се добавят сол, черен пипер, кимион и настърганите домати. Разбърква се и сместа се добавя в тавата при месото. Залива се с гореща вода и олиото. Пече се под фолио на 200 градуса за 1 час. След това фолиото се отстранява и се пече още 20 минути.