0

М инимум 100 лева излиза диагностиката на коклюша, показа проверка на „Здраве с Телеграф“. Цената може да стигне до 150 лева в зависимост от лабораторията.

Методи

Има две методики на диагностика. Едната е PCR с вземане на материал от назофаринкса. Той трябва да се направи в първите дни от началото на заболяването. PCR-ът е с чувствителност между 70 и 80% и то при най-малките дечица. При възрастните, които се изследват на 3-4 или 5 седмица от началото на заболяването, той е с доказателствена стойност около 20%. Другите 80% могат да дадат фалшиво негативен резултат. PCR-ът е на цена от 45 до 85 лева.

НАБИРА СИЛА: Двойно заболели от коклюш!

Другият вариант е болните да си правят кръвни изследвания, с които да се потърсят антитела за остра или прекарана инфекция. Към момента малко лаборатории предлагат тези изследвания, показа проверка на „Здраве с Телеграф“. Те се правят в по-късните етапи на болестта. Серологичните тестове за коклюш са препоръчителни през втората, третата и четвъртата седмица от началото на заболяването. Около 30 лева струва изследването за Bordetella pertussis Toxin IgA, което показва наличието на остра инфекция. Такава е и цената за Bordetella pertussis Toxin IgG, като изследването показва вече прекарано заболяване. 

Излиза, че за двете изследвания трябва да се бръкнем поне стотарка.  

СТАВА ВСЕ ПО-ОПАСНО: 80% от малките деца се заразяват с коклюш у дома!

Лечение

Ако магарешката кашлица бъде разпозната своевременно при малки деца, и се започне терапия с антибиотик в рамките на първите няколко дни от оплакванията, то това подобрява прогнозата и скъсява периода и тежестта на заболяването, отбелязват специалистите. Антибиотикът унищожава съответната бактерия и не дава възможност да произведе допълнително количество токсин. Препоръките на Европейското дружество по инфекциозни болести е да се дава антибиотик до 4-та седмица от началото на оплакванията. Той не може да повлияе симптомите на един развил се вече коклюш, но унищожава бактерията в гърлото и по този начин болният не заразява околните. Ако сме в контакт с доказано болен, се препоръчва профилактика с антибиотик, която е с продължителност от 7 дни. Заболелите от коклюш у нас продължават да растат. Техният брой мина 600. Само за отминалата седмица са регистрирани 291 случая. 

Специалистът по инфекциозни болести д-р Трифон Вълков: Хора без симптоми могат да заразяват с коклюш

Безплатни тестове за диабет във Варна

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия. 

Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет. 

Кампанията е насочена към хора, при които вече има поставена диагноза захарен диабет, не успяват да поддържат нормални нива на кръвна захар и нямат изследван гликиран хемоглобин в последните 6 месеца. Тестът и консултацията ще се извършват по график от лекар ендокринолог. 

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на следните телефони: 052/386 396 или 052/386 339. 

Изследването на гликирания хемоглобин е надежден показател за контрол на захарния диабет. Тестът не изисква да сте гладни или друга предварителна подготовка. За изследването се ползва капка кръв от пръст. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага, поясняват специалистите и апелират пациентите да носят и предходни лабораторни изследвания и друга медицинска документация.