0

Н ад 80% от малките деца се заразяват с коклюш от най-близките си хора у дома. Това обясни проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Две бебета починаха от коклюш!

Препоръки

През отминалата седмица болестта взе първите си жертви – две бебета на по месец.

Затова е важно хората от обкръжението на пеленачетата да са добре защитени. Препоръчва се поставяне на ваксина и на възрастните, в чийто дом вече има бебе или са в очакването му. В 55% от случаите децата се заразяват с коклюш от родителите си, в до 20% от братчета и сестричета и в 6-8% от баби и дядовци. Болестта, известна още като 100-дневната кашлица, е силно заразна и до 90% от лицата, контактуващи в домакинството, се инфектират, ако един от тях вече е засегнат. 71% от случаите на коклюш са при деца под 5 години, 38% са при деца под 6 месеца. Инфекцията е особено опасна за най-малките бебета – тези, които още не са получили дори първата си доза ваксина, обяснява още тя.

ЕПИДЕМИЯТА ПЛЪЗВА: Още заразени бебета с коклюш!

„Последната доза на ваксината срещу коклюш в България се прилага на 12-годишна възраст. Това означава, че когато дойде време една жена да стане майка, нейният имунитет срещу това заболяване често вече значително е избледнял и тя няма как да предаде защита на детето си“, обяснява проф. Александрова. Именно това поражда необходимостта от ваксиниране срещу коклюш на бременните жени в последния триместър на бременността. Прави се в повече от 40 държави. Изграденият от майката имунитет ще пази не само нея, а и новороденото в първите месеци от живота му точно когато е най-уязвимо. Ваксинирането по време на бременност предотвратява приблизително 70–90% от потенциалните случаи на коклюш и до 90,5% от хоспитализациите поради коклюш сред бебета под 3 месеца, сочат изследванията. Сред възможните усложнения от болестта са пневмонии, мозъчни увреждания и временно спиране на дишането, а тежките случаи може сериозно да застрашат живота.

Ваксина

Първата ваксина срещу коклюш е разработена в началото на миналото столетие, а широкото й прилагане започва в средата на миналия век. Тя съдържа цели бактериални клетки и рязко намалява броя на случаите на това заболяване. В края на 20 век е създадена нова, безклетъчна ваксина, в която влизат отделни бактериални молекули. Целта е да бъде намален рискът от нежелани странични реакции. Предизвиканият от нея имунитет намалява с времето, което е особено осезаемо 10-12 години след приключване на серията от дози, показват още проучванията.

НОВА ВЪЛНА: Десетки заразени с коклюш за седмица!

Голям град бележи ръст на болните от скарлатина