0

Р едица държави в Източна Европа през последните месеци се сблъскват с вълна от коклюш, известен още като "магарешка кашлица" 22 случая на коклюш у нас през миналата седмица. Това показват данните Националния център за заразни и паразитни болести. 21 от болните са потвърдени, а един е посочен като "вероятен". От началото на годината в страната са регистрирани 66 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани едва 4 случая. Редица държави в Източна Европа през последните месеци се сблъскват с вълна от коклюш, известен още като "магарешка кашлица".

Какво е магарешка кашлица?

Коклюш е остра инфекция на белите дробове и дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussi. Някога е била основен убиец на бебета. Ваксина от 50-те години драстично намалява убийственото й въздействие. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

"Преди 60-те години на миналия век, когато предполагам, че започнахме с ваксинирането, е имало епидемии на всеки три години", казва професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The Guardian, пише dariknews.bg. Наричат коклюша „магарешка кашлица“ заради острия звук, който се издава при кашляне, който наподобява магарешки рев. Не само бебетата, но и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица.

Как да се предпазим от коклюш?

Най-важният начин за предотвратяване на коклюш е чрез пълна имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се прилага в комбинация с дифтерия и тетанус (често в комбинация и с полиомиелит,  Haemophilus influenzae и хепатит B). Първичен курс от три дози ваксина DTaP (дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш) или ваксина DTwP (дифтерия, тетанус, целоклетъчен коклюш) обикновено се дава на възраст между два и дванадесет месеца. Препоръчва се трета/четвърта доза на възраст 11–24 месеца и друга доза между три и шест години. Съществуват значителни различия между националните имунизационни графици във времето на прилагане на тези дози. Някои страни препоръчват бустери за юноши, по време на бременност или скоро след раждане.