0

С лед като две бебета починаха от коклюш в България други две са приети в болницата в Кюстендил. Именно в този град са и двата смъртни случаи след заразяване с острата респираторна инфекция.

Според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев бебетата са лекувани в местната болница, но след като състоянието им не се е подобрило са прехвърлени в столични медицински центрове. Късното започване на грижите от специалисти са причина за гибелта на мъничетата.

Двете починали бебета са били съответно на 1 месец и 1 месец и 10 дни, пише Марица. 

"Те са били в извънимунизационна възраст. Постъпили са с дихателни усложнение и работна диагноза пневмония. Не са имали никаква връзка помежду си, така че няма някакво огнище. От началото на годината в областта имаме 8 случая на заразени с коклюш, от които 5 деца, включително двете починали“, коментира д-р Кръстева от РЗИ Кюстендил.

Едното починало дете е водено при личен лекар и му е бил предписан антибиотик, но след като не се подобрило, е прието в болницата. Второто дете е докарано директно в Спешно отделение от майката. И двете деца са имали кашлица седмица по-рано и вероятно родителите са закъснели при търсенето на помощ.

След случаите с починали бебета в Кюстендилско министърът на здравеопазването Галя Кондева обяви, че ведомството ѝ е изпратило писма към Районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи,  предава БНР.

Починалите дечица са били на възраст под имунизационната. Коклюшът, наричан още магарешка кашлица, е силно заразно инфекциозно заболяване, което е напълно предотвратимо с ваксинация, която е задължителна у нас.

"Министерство на здравеопазването, НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще анализират данните от личните лекари. Още вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", допълни Кондева на пресконференция в Министерския съвет.

Как се предава?

Предава се по въздушно-капков път. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството от по-големи братя/сестри или от други възрастни членове, пише NOVA.

Как се открива?

За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е средно 7-10 дни. В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици