0

Георги Мечечиев, който днес навършва 46 години, е бивш футболист с добра кариера в родния елит. Ямболията носи екипите на Берое, Нафтекс, Спартак (Вн), Славия, Локо (Пд) и Монтана. След края на активната си кариера се сдоби с треньорски лиценз А, но се посвети и на фитнеса. Вече седем години Мечечиев работи като персонален и групов треньор, а с визията, която постигна, впечатлява доста по-млади от него мъже и жени. Видеата и снимките, които качва в социалните мрежи, са хит сред тези, които искат да изваят мускули като неговите.

„Хубавото тяло на 80 процента зависи от храната. Качествената и здравословна храна е в основата и оттам трябва да започнем, за да постигнем по-добър ритъм в ежедневието и да намалим оплакванията си от всякакви болежки“, това коментира днешният рожденик специално за „Здраве с Телеграф“, след като през миналия уикенд бе ангажиран с национален фитнес фестивал в Банско. „Няма значение дали искате да отслабнете, или да качите килограми, диетата е с приоритет. Тренировките и движението допълват и ни помагат да подобрим цялостната си визия“, добавя Мечечиев.

Меню

„Мога да дам пример с моето меню, но уточнявам, че трябва силна воля, за да се ограничаваш от изкушенията. В момента се храня с по 800-900 грама на ден и 2 телешки кюфтета. Добавям салати, риба, пилешко, телешко, варени картофи. Редувам ги и правя различни комбинации. На 10 дни мога да си позволя един „мръсен“, както му казваме. Но не си мислете, че тогава се тъпча с нещо вредно или преяждам. Позволявам си да изям една пица например за повече въглехидрати“, разказва Мечечиев и признава, че не е от хората, които не издържат без сладко. „Минавам с един бонбон на седмица или нещо такова. Разбира се, всеки човек реагира по различен начин както на веществата, които приема, така и на тренировките. Във фитнеса индивидуалният подход към всеки клиент е задължителен. Точно затова първо говорим за навиците в ежедневието, за целите. Понякога се попълват и специални въпросници“, разказва още спортистът.

Дозиране

„Нормално е отначало да се започва с по-малки натоварвания. Да дозираме порциите и да уточним менюто. При свалянето на килограми е важно да изгаряме калории с кардиоупражнения. Самите клиенти се мотивират, когато видят, че издържат на едно натоварване по 30 секунди, след това 45, минута... Дозираме тренировките и търсим прогрес. Важно е обаче да има някой, който да гледа отстрани, да ти дава съвети и да те насочва. Да преценява кое как ти се отразява. Ролята на персоналния треньор е точно в това. Аз правя индивидуални програми, за около 10 дни работа с всеки мога да преценя кое е най-ефективно за него. Минавам го през уредите и виждам къде как може да се справя и на какво да наблегне. Не при всички веднага започваме със силови занимания. Работим с ластици, с пудовки, вариантите са различни и са съобразени с индивидуалните потребности“, подчертава Мечечиев. Според него в зависимост от организма за 20 до 40 дни всеки може да усети реален ефект от системните занимания със спорт и от усилията да ограничи пакетираните храни, мазното, сладкото и алкохола в менюто си.

Целулит

„Наскоро моя клиентка гордо се хвалеше в залата, че за година и половина е изчезнал целулитът й. Тя е на 40 години и бе категорична, че продължаваме да работим. Общо за 12-13 седмици се постигат наистина сериозни резултати. Трябва обаче воля“, категоричен е треньорът и уточнява, че 4 тренировки седмично са напълно достатъчни, за да поддържаме оптимална физическа форма.

„Ефектът на стягането на мускулите в тялото подобрява цялостно визията, но той не е влияе толкова върху теглото. Когато се тренира, увеличаваме мускулната маса и топим мазнините. Скоро трябваше да напомням това на едно момиче, което обясняваше, че дрехите й са й станали широки, но стои на същите килограми“, разказва още Мечечиев. Той води и групови тренировки във фитнеса, в който работи в Пловдив, с по 30 дами. За отношенията с нежния пол с Жоро с усмивка отчита: „Знаеш как е, ако им обръщаш внимание, те изкарват женкар, ако не – обратен“, и добавя: „В крайна сметка обаче аз съм професионалист и се опитвам да помогна и да бъда полезен на всеки. Това, което със сигурност мога да кажа, е, че жените са са много по-издръжливи от мъжете. Те обаче най-често искат да оформят дупетата, бедрата и краката си. Мъжете пък искат да се перчат на плажа“.

Цена

Около 300 лева на месец струва да тренираш с персонален треньор. В това се включва и изготвянето на индивидуален хранителен режим и подробна схема на тренировките.

„При възможност е хубаво да се правят поне две тренировки седмично на открито. Две обаче трябва да са в залата. Трябва да се работи с тежести за по-добро стягане на мускулите. Аз съм виждал и клиент, който тежи 42 килограма, но е мек като мекица. За стягането се изисква повече време и по-продължителни занимания“, коментира още Жоро и разкрива, че за него не е приоритет да се хвали кой клиент колко килограма е свалил в съвместната им работа, защото това е твърде относително.

„Специално за тийнейджърите в нашия фитнес не се допускат по-малки от 17 години да тренират самостоятелно. Това е предпазна мярка срещу наранявания. Могат да са част от групови занимания или да работят с треньор. Иначе колкото по-рано човек започне да се занимава с някакъв спорт, толкова по-добре. Всеки може да тича навън, да прави клекове и лицеви опори“, каза още Мечечиев и обърна внимание, че специално за издръжливост са нужни функционални упражнения: „Това е крос фитнес за цяло тяло. 30 секунди правиш едно упражнение, после 30 секунди друго, трето... Според индивидуалните способности“.

Примерна седмична програма за начинаещи

Ден 1

КРАКА

1. Клекове без тежести или с българска тренировъчна торба – 3х10+10 повторения

2. Лег преса – 4х10 повторения

3. Разгъване на предно бедро – 4х10+10 повторения

4. Аддуктор – 4х10 повторения

5. Абдуктор – 4+20 повторения

6. Сгъване на задно бедро – 3х15+15 повторения

Ден 2

КАРДИО

За кардио използвайте бягаща пътека или крос тренажор. Ако в този ден правите пътека, то следващия път, когато имате кардио, направете крос тренажор. Следете пулса на между 120-140, за да горите мазнини. Продължителността на тренировката трябва да е поне 30-40 минути.

Ден 3

ГОРНА ЧАСТ

Гърди:

1. Горна част машина – 4х12 повторения

2. Средна част машина – 4х12 повторения

Бицепс:

1. Сгъване с лост – 4х12 повторения

2. Чукове с гири – 4х12 повторения

Предно рамо:

1. Гири напред – 4х12 повторения

Средно рамо:

1. Разтваряне с гири – 4х12 повторения

Ден 4

КАРДИО

Ден 5

ГОРНА ЧАСТ

Гръб:

1. Hign row машина – 4х12 повторения

2. Front row машина – 4х12 повторения

Трицепс:

1. Трицепс с V лост на скрипец или въже – 4х12 повторения

2. Трицепс кик бак – 4х12 повторения

Задно рамо:

1. С гири, седнал на пейка – 4х12 повторения

2. На скрипец с кабели – 4х12 повторения

Корем:

1. Комбинация – 5х20 повторения