0

COVID настъпва след затишие от няколко месеца. От месец насам случаите растат всяка седмица. 257 са официално регистрираните заболели от коронавирус, което е със 114 случая повече от миналата седмица, сочи статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести.

Начало

В момента заболяването протича с температура, болки в гърлото, диария и повръщане, както и загуба на обоняние. Заради сходната си клинична картина е възможно той да се обърка с летните вируси, които също протичат със стомашно-чревни неразположения. Най-сигурният начин да разберем дали пациент е болен от летен вирус или COVID-19 e да му бъде направен тест, отбелязват лекарите. Междувременно микробиолози откриха завишено количество на вируса във отпадните води на София, Варна и Бургас, което показва, че COVID циркулира силно сред обществото.
Фармацевти от цялата страна отчитат ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и COVID, съобщава zdrave.net, като се позовава на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

Бум

От началото на годината в страната са регистрирани над 500 случая на салмонелоза. За същия период през изминалата година са регистрирани 191 болни. Бум на гастроентерити и ентероколити също така отчитат лекарите. 5623 случая са регистрирани от началото на годината. За същия период на миналата е имало 3829 случая. Тази година има доста случаи на ротавирусен гастроентерит и на дизентерия.

Основната причина за развитие на салмонелата е недобре обработената термично храна или неправилното й съхраняване в жегата. Затова внимавайте откъде купувате храна по време на морската си почивка, съветват лекарите. Бъдете бдителни за сосовете за пици и дюнери, ако те стоят на открито и на топло. В такъв случай в тях бързо могат да се развият микроорганизми. В жегата много важно правило е храната да не се държи на стайна или висока температура, защото рискуваме микробите да се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма да има риск за здравето. Не оставяйте яденето извън хладилник, защото в жегите след около 4 часа в него се развият болестотворни микроорганизми. Ако сте на почивка, пийте само преварена или бутилирана вода и избягвайте ресторанти със съмнителна хигиена, съветват още лекарите.

Симптоми

Около шест часа след консумацията на заразена храна се появяват първите симптоми на салмонелозата. При хранителна интоксикация са налице температура, втрисане, гадене, повръщане и диария. Стига се до бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които предизвикват диария, болки в корема и интоксикация на организма. При контакт с повърхности и предмети, които са заразени, инкубационният период е по-дълъг – около седмица, и по-късно могат да се развият симптомите.
При салмонелата рисковите групи са малките деца, възрастните хора с диабет, хипертония, бъбречни проблеми, както и трансплантираните и онкоболните.