0

П остоянно получавам ужасно тревожни сигнали как хората не могат да бъдат прегледани по различни причини, проблемът не е само в малките населени места, но вече и в София. Това обяви новоизбраният председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов и допълни, че има и проблем с разпределението на медиците в страната. „Трябва много сериозно да се прегледа политиката относно кадрите и здравната карта“, отбеляза още той.

„Много дълго време в България не са водени политики, за да бъде решен тежкият кадрови дефицит, дори точно обратното. Той няма да може да бъде решен за ден или два. От този момент всички ние трябва да бъдем амбицирани в тази насока, за да имаме лекари и медицински специалисти в България – това са хората, които ще се грижат за нашето здраве и живот“, каза още д-р Николай Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Остойностяване

Председателят на БЛС повдигна отново темата, свързана с необходимостта от остойностяване на лекарския труд. Той припомни, че от съсловната организация са заплатили на специалисти да бъде изготвена методика в тази насока, която е подадена през декември 2022 г. към министъра на здравеопазването – тогава д-р Асен Меджидиев. „До днес нищо не се е предвижило. След като мина съборът на БЛС и се даде тази гласност, има някакво раздвижване. Ще настояваме процесът да продължи в конструктивна насока”, допълни той.

„Лекарският труд в България не е оценен. До ден днешен никой не може да каже откъде се започва, на базата на какво се стъпва, за да се надгражда трудът на лекаря”, заяви председателят на БЛС. Според него е нужно да има ясни правила как ще се оценява трудът на лекаря, след като той завърши своето образование. Това ще доведе и до намаляване на дисбалансите между отделните специалности. Д-р Брънзалов припомни и нуждата от продължаващо медицинско обучение, отбелязвайки, че то трябва да е задължително.