0

Ф итнес инструкторът Елена Петрова стана популярна с участието си в „Игри на волята“ през миналата година. Тя влезе във формата заедно със своя баща Валентин, който също има своята история в културизма. 21-годишното момиче от Хасково е републикански шампион по бикини фитнес. Участвала е на Европейското първенство по бодибилдинг, където влиза в топ 8 в категория „Девойки“. Пред „Здраве с Телеграф“ Елена говори за собствения си режим и дава съвети за тренировки и хранене. От няколко месеца тя активно се занимава с изготвянето на индивидуални програми и режими на клиенти, които искат да подобрят своята визия и здравословно състояние. Търсят я за съвети от цялата страна.

Прекалените ограничения, диети и психическата бариера и страх да не хапнем нещо „забранено“ или „вредно“ почти винаги водят до точно обратното - преяждания и отпускане, които от своя страна водят до гладуване за „компенсация“.

Това споделя Елена Петрова относно правилния подход към всеки режим или диета. „Балансираното хранене и тренировки са ключът за трайното поддържане на добра форма физически и психически. За да се поддържа добра форма целогодишно, трябва да се стремим да се храним изчистено през по-голямата част от всекидневието си, но, разбира се, и когато имаме повод или ни се дояде нещо по-различно, да можем да си го позволим, но в умерени количества“, добавя фитнес експертът и разказва за собствения си тренировъчен цикъл.

„Като бикини фитнес състезател всяка моя сутрин започва с кардио на гладно, независимо дали съм в подготовка или не. Когато не се готвя за състезание, кардиото ми варира около 20-30 минути на ден. Това е станало част от рутината ми и ми помага да се чувствам продуктивна и енергична през целия ден.“

Горещини

„В горещините аз лично залагам на повече кардио и високоинтензивни интервални тренировки във фитнес залата. Поради високите температури нямам толкова голям апетит и се храня с по-свежи храни като салати, различни плодове, яйца, тъй като напоследък и месото ми идва доста тежко. Това е още една причина да си дам почивка от „големите“ тежести. В момента не се готвя за състезание и тренирам така, както се чувствам добре. Естествено, важно е пиенето на вода и поддържането на стабилен електролитен баланс. Всеки организъм реагира по различен начин на околната среда, но има правила, които трябва да се спазват и приемът на течности е едно от задължителните неща през лятото“.

Дисциплина

Елена Петрова е поредният ни събеседник, който обръща внимание на дисциплината, която си налагаме като основна предпоставка за трайни и положителни промени в нашето тяло вследствие на заниманията във фитнеса.

„Според мен дисциплината идва, след като започнеш да виждаш резултатите и се убеждаваш, че има ефект от това, което правиш. В началото те води мотивацията да започнеш и да постигнеш промяна към по-добро, но след това идва дисциплината, която се изгражда с много воля и ясно съзнание за целта. Постоянството е в основата и с епизодични влизания в залата или занимания със спорт няма как да започнем да изглеждаме така, както тези, на които се възхищаваме от изявите по телевизията или заради видеата и снимките, които качват в социалните мрежи - казва експертът и добавя: - Не бива да се стига до крайности нито в храненето, нито в тренировките. Не трябва да тренираме с прекалено големи тежести, или ако го правим, трябва да е под наблюдението на треньор или човек, който да ни пази и помага.“

Стойка

Елена отчита и връзката между заниманията с уредите във фитнес залата и правилната стойка и доброто състояние на костната система. „Със сигурност силовите тренировки помагат много за подобряване на стойката. Тренирайки мускулите на гърба и рамото и разширявайки гръдния си кош, помагаме и подсилваме гръбнака си и така подобряваме нашата стойка“, споделя нашият събеседник, с когото не подминаваме и темата за хранителните добавки и за това кога трябва да се включат в менюто.

„Хранителни добавки можем да включим едва когато имаме достатъчно опит и практика в тренировките и ако успяваме да се храним здравословно. Ако не сме редовни в тренировките и се храним произволно и редуваме периоди на гладуване и преяждане, то тогава няма никакъв смисъл от хранителните добавки“.

Възраст

„С течение на възрастта метаболизмът при повечето хора се забавя и процесите в организма започват малко по малко да се забавят. Това от своя страна води до нуждата тези хора да приемат по-малко калории и да се придържат към индивидуален за тях хранителен и тренировъчен режим, който е съобразен с възрастта и физическата им възможност. Промените в организма изискват и променено отношение към стремежа ни да подпомагаме неговото функциониране със спорт и здравословно хранене“, отбелязва още състезателката по бикини фитнес и разкрива за какво най-често я търсят клиентите.

„Най-често хора идват при мен с молба да “отслабнат”, да се стегнат и оформят. Повечето жени искат да имат добре оформено и “голямо” дупе и стегнати и добре оформени ръце. Техните резултати зависят главно от това какви усилия полагат, колко са постоянни и колко воля имат, за да се придържат както към тренировките, така и към храната, която е най-важна за постигането на желаната форма.“