0

Н епознат вирус взе първата си жертва в Америка. Починал от болестта е възрастен мъж от полуостров Кенай в Аляска, който е бил подложен на лечение за рак, съобщиха местните здравни служители.

Става въпрос за вирус, който е „прескочил“ междувидовата бариера и успява да зарази хора. Инкубатори на заразата са вид малки гризачи. Досега не е установено предаване на заразата от човек на човек и не са известни случаи извън щата, на който е кръстен вирусът.

Шарка

Новият патоген е близък роднина на шарковите вируси от типа на едрата шарка, която вече е изкоренена болест, на маймунската вариола, на камилската вариола и други. Това са вируси от семейство шаркови, род ортопокс, обяснява вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, която ръководи отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.



От началото на февруари са първите пет случая на заболяването в Аляска, каза тя за БТА. Освен че се е борил с рака, починалият е бил и на кортикостероидна терапия, която допълнително отслабва имунитета. Това са все фактори, които са усложнили състоянието на заболяването, обясни тя.
Новият вирус все още не е официално класифициран.
Заболяването се диагностицира бавно, но геномът на вируса вече е секвениран. Затова специалистите предлагат той да се определи като нов вид под името Аляска покс. Класифицирането на вирусите отнема време, посочи доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Симптоми

Симптомите на мъжа са започнали в средата на септември с болезнена червена лезия близо до рамото му, която не е реагирала на антибиотично лечение. През ноември, когато е настанен в болница, се е оплаквал от пареща болка, която затруднява движението на ръката му. Лекарите забелязали още четири ранички по други части на тялото му и изпратили тампони от лезиите за изследване в центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Мъжът е приемал лекарства за лечение на онкозаболяването си и те са подкопали имунната му система.

Въпреки положителния отговор на антивирусното лечение здравословното му състояние бързо се влошава в болницата и мъжът умира през януари. Това е едва седмият известен човек, който се е заразил с вируса, откакто е открит за първи път при хора през 2015 г., отчитат от Департамента по обществено здраве на Аляска. Той е и първият човек, при който се е наложила и хоспитализация.
Всички предишни пациенти се оплакват от подути лимфни възли и мускулни болки, които отшумяват за няколко седмици. Вирусът причинява също така една или повече червени, неприятни кожни лезии. При тестването през 2020 г. и 2021 г. вирусът е открит при няколко вида дребни бозайници в района на Феърбанкс в Аляска, като червеногърби полевки, отбелязва ДПА.