0

П ерфектната продължителност на ваканцията е между 8 и 14 дни, сочи научно проучване, което е публикувано в Journal of Happiness Studies. То е проведено от финландския университет в Тампере.

Осем дни ни дават достатъчно време, за да се почувстваме комфортно на новото си място, което сме избрали за релакс. Почивката с всякаква продължителност е от съществено значение, ако искаме да разчупим монотонността на всекидневието.

Проучването включва 54 туристи и установява, че щастието от почивката достига своя връх на осмия ден.

Идеални

Въпреки че осем дни са идеални, тридневните ваканции могат да бъдат отлично бягство от всекидневието чрез дългите уикенди. Освен това има много предимства като например по-лесно планиране и по-малко финансови ресурси, които се влагат в кратката отмора, която си даваме. Независимо дали са спонтанни или предварително планирани, тридневните ваканции или еднодневните екскурзии могат да бъдат точно това, от което се нуждаете в момента. Но те може да не са достатъчни, за да накарат психиката ви да си отпочине, така че имайте това предвид, когато я планирате, отбелязват авторите на проучването. Проучването на Journal of Happiness установи, че нивата на щастие се нормализират в рамките на една седмица след първия ден на връщане на работа. Спомените със скъпите хора обаче се запазват дълготрайно и това е ценното на семейните ваканции или почивките с приятели.

В култури, ориентирани към работата, като американската много хора нямат гарантирано време за почивка, а някои виждат напускането на работното място дори за няколко часа като нещо нередно. 54% от американците се чувстват виновни, че си вземат почивка, а 55% от хората не използват целия си годишен отпуск. Повече от половината не си вземат повече от четири почивни дни през годината
Освен това Америка е единствената страна от 36-те най-богати нации в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която не налага годишни платени часове за работниците. Така вземането на по-дългата ваканция е сериозна дилема в Америка. Въпреки това нито един час ваканция не може да бъде вреден за нашето здраве, така че всъщност трябва да се чувствате виновни, че не сте го взели, отбелязват изследователите.

Сърце

Връзката между по-дългата почивка и здравото сърце показва изследването на кардиолози от университета в Хелзинки. Те предупредиха за фаталните последствия, свързани с кратката годишна отпуска.

За да не подлагаме на риск здравето си, всяка година трябва да почиваме минимум четири седмици. При по-кратък отдих дори и хора, които са в добро здраве и водят природосъобразен начин на живот, са изложени на риск от сърдечносъдови болести.

В изследването на финландските учени били включени 1222 мъже на възраст над 40 години. Сред тях имало здрави хора и такива с наднормено тегло и нездравословни навици с риск от сърдечносъдови заболявания. В крайна сметка екипът стигнал до извода, че продължителността на живота на наблюдаваните мъже била свързана с размера на годишната им отпуска. При това дори и здравите хора си отивали по-рано от този свят в сравнение с онези, които ползвали по-дълги почивки.