0

В одните забавления са любими на децата. Те обаче носят и своите рискове. През лятото малчуганите могат да получат диагнозата „ухото на плувеца“. В ухото често се събира естествено произвеждащ се секрет.  

Помощ 

Обикновено повечето хора не знаят, че са събрали сравнително голямо количество ушна кал, пояснява доц. д-р Дончо Дончев, ръководител на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по ушни, носни и гърлени заболявания на ВМА. Тъй като тя има качествата на гъба, щом попадне вода, набъбва. Именно това е моментът, неприятен за пациентите, независимо дали са деца или големи хора. Щом влезе вода, церуменът набъбва и запушва напълно ушния канал. И освен че ухото заглъхва, човек престава да чува с него, а собственият му глас „кънти в главата“ по много неприятен начин. Най-добрата профилактика срещу „ухото на плувеца“ е преди ваканцията да се направи профилактична консултация с УНГ специалист.

„Ухото на плувеца“ не е единствената неприятна диагноза, която може да сполети децата при игрите във водата през ваканцията. Нащрек трябва да са и всички, които са предразположени към развитието на гъбички в ушния канал. Те обичат тъмнина, топлина и влага. Рискът от отомикози през лятото не е по-висок само заради плуването – дори обилното изпотяване, оказва се, е фактор. Затова, ако се появи освен заглъхване и силен сърбеж в ушите, е задължително, където и да е човек, да потърси ушен лекар. 

Възпаление 

Замърсените водни басейни са един от факторите за развитие на едно много неприятно и обикновено – силно болезнено заболяване – възпалението на външното ухо. Външният отит е състояние, което трудно може да бъде подценено, тъй като болката е най-алармиращият симптом. Естествено, всеки родител търси незабавно лекар. Ако обаче сме на почивка и няма специалист наблизо, можете да облекчите състоянието, като сложите противоболкови капки в ухото. Или ако не разполагате с такива и наблизо няма аптека – като „първа помощ“ да се капнат няколко капчици олио, затоплено в ръката до температурата на тялото, за да стихне малко болката. Зад внезапната силна болка в ухото понякога се крие и друга диагноза – остър отит на средното ухо. При него нерядко изтича и гной. Както и при възпалението на външното ухо, докато стигне до лекар, детето не бива да се оставя да страда. Освен противоболковите капки и затопленото олио облекчение носи и поставянето на топла грейка в областта на ухото, разяснява специалистът.