0

И ма много повече спукани леви тъпанчета, отколкото десни, и това се дължи на факта, че повечето хората са десничари. Това обяви пред „Здраве с „Телеграф“ д-р Кирил Пеев, специалист по УНГ болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“, позовавайки се и на официалната статистика. „При удар в ухото – най-често с шамар, по-рядко с юмрук, се получава баротравма на тъпанчето, тъй като се получава вакуум – плътно прилепване на ръката към ушния канал. Въздухът от удара се сгъстява и единственият път да излезе е през тъпанчето“, посочва той. По думите му другият вариант за подобна травма е при невнимателно почистване на ушите с клечки. Д-р Пеев предупреди, че при външен отит и спукано тъпанче не трябва да се мокри слуховият канал. „В момента на спукването и след него звукът на това ухо намалява с около 20-30 децибела. При малко спукване е възможно ухото да се възстанови от само себе си. В други случаи се налага оперативно лечение – мирингопластика“, обяснява специалистът. Той пояснява, че човек може да изгуби слуха си, ако неглижира състоянието си.

Вода

Влизане на вода в ухото, водеща до заглъхване на ушите, е най-често срещаният проблем през лятото. Изкарването й става с накланяне на главата настрани, подскачане на един крак и опъване на ушната мида нагоре, а може и да се легне върху ухото на кърпата на плажа, за да изтече водата. „Водата не остава в ухото, тя раздува наличната ушна кал и най-често прави като тапа на ухото и то се усеща като заглъхнало. Тази вода в ухото, заедно с температурата на тялото, създава среда за развитие на бактерии“, обяснява специалистът. Той добавя, че не при всяко влизане на вода се стига до отит, но пояснява, че има специфики, като при някои пациенти каналите са по-тесни или по средата имат стеснение, както и че наличието на повече ушна кал предразполага към запушване и възпаление на външния ушен канал. Ако обаче се развие бактериално възпаление, се появява лека тъпа болка, която в рамките на часове или дни се засилва и ухото заглъхва. „Може да се появи болка на цялата мида, както и да има болка при дъвчене, тъй като ставата на долната челюст се намира точно пред слуховия канал и когато има възпаление, тогава може да бъде засегната и ставата“, уточнява той. По думите му външният отит, който трябва да различаваме от средния, който засяга средното ухо от тъпанчето навътре, е от тъпанчето навън, по самия канал навън. „Един от основните симптоми е, че когато натиснем ушната мида или хрущялчето на входа на ушния канал с ръка и се засили болката, се касае за външен отит“, коментира специалистът и посочва, че в такъв случай пациентът трябва да посети лекар, който да почисти ухото и да започне лечение с антибиотични капки. Той добавя, че освен бактериални възпаления има и гъбични, които се характеризират със сърбеж. „При тях опасното е, че образуват колонии от гъбички, които се наричат мицели. Те имат способността да разтапят част от тъпанчевата мембрана и да правят перфорации“, посочва той.

Възпаления

УНГ специалистът коментира, че заради резките смени в температурите носът и гърлото също страдат през лятото. „Човек се изпотява, загрява се. След това влиза в колата, иска да се охлади, увеличава климатика, който духа силно в лицето и челото му. Хроничните синуити могат да се обострят или да станат остри, като те са свързани с болка в главата и челото“, обяснява той и добавя, че човек не трябва да влиза потен в автомобил и да не допуска надухване на челото и лицето, които водят до възпаление. Специалистът подчертава, че същото се случва и през зимния период. Той подчертава още, че синуит и синузит са едно и също нещо, само че първото е на латински език, а второто е на разговорен език. По отношение на ангините д-р Пеев коментира, че и през лятото върлуват риновируси, които оцеляват и през този сезон. „Те протичат с типични грипоподобни симптоми – болка в гърлото, хрема, които могат да стигнат до ангина, с налепи по гърлото. Ако имаме висока температура, болка в гърлото с налепи, тогава се препоръчва прием на антибиотик, тъй като говорим за бактериално възпаление“, казва той.

Почистване

Д-р Пеев коментира, че лично той забранява използването на клечки за уши от пациенти, които отделят голямо количество ушна кал. „Ако човек образува нормално количество, може веднъж седмично да почиства канала си, но не повече, тъй като ако всеки ден го прави, се получава механична травма“, предупреждава той и добавя, че рискът от развиване на инфекция при влизане на вода нараства значително. Специалистът посочва, че клечката трябва да е суха, преди това трябва да се напръска каналът с мазен спрей, като това може да е дори олио или зехтин, и подчертава, че не трябва да се използват спрейове на водна основа, защото те изсушават ушната кал и я правят по-трудна за почистване. Специалистът коментира, че в домашни условия човек не може сам да си почисти ухото с аспиратор или т.нар. прахосмукачка, защото няма визуален контрол.

Никога не скубете космите от носа си

Не скубете космите от носа си. Това може да предизвика сериозни усложнения, които дори да доведат до смърт. За това предупреждава УНГ специалистът от УМБАЛ „Царица Йоанна“ д-р Кирил Пеев. „Само космите в ушите могат да се скубят без проблем. Тези в носа могат да се подстригват, но никога не трябва да се скубят“, предупреждава специалистът. Той обяснява, че носът е нечиста зона, най-малкото защото има и хора, които си бъркат в него и така могат допълнително да внесат бактерии. „Ако се отскубне косъм и след това се замърси косменият фоликул, се получава фоликулит и възпаление на тази зона. Може да се получи даже карбункул и абсцес на носа, което е много опасно, тъй като венозната система на носа има връзка с главния мозък и може да се получи възпалителен тромб, който да достигне до мозъка и да се стигне до летален край“, разказва специалистът и подчертава, че дори има починали пациенти от отскубнат косъм. Той казва, че до фатален край може да се стигне, ако не се обърне внимание и не се предприеме незабавно лечение, но има пациенти, при които това възпаление протича тежко.