0

У величава се броят на трайно излекуваните пациенти от СПИН и въвеждането на дългодействащи инжекционни терапии, които подпомагат живота на болните.

Това обяви президентът на Международното научно дружество по СПИН Сарън Люин по време на провелата се миналата седмица в Мюнхен годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН. Според данни на ООН смъртните случаи, свързани със СПИН, са намалели с 69% от пика си през 2004 г. и с 51% от 2010 г. Въпреки това всяка година умира по един човек, заразен с инфекцията.

Конференция

Най-голямата годишна конференция събра над 10 000 участници, като лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави бяха поканени да се включат и да обсъдят борбата със заболяването. Освен уникалните успехи в борбата с болестта бяха отчетени и нови проблеми, които възникват на фона на непрекъснато усъвършенстващото се лечение. Сарън Люин отбеляза и че статистическите данни от последната година не са толкова оптимистични.

Според данните на Европейския център за контрол на заболяванията България е под средата за Европейския съюз и се движи около 0,4-0,48% за 2022 г.

Стигма

Стигмата срещу болните и носителите на вируса съществува не само в обществото, но и сред медицинските специалисти. По инициатива на Европейското дружество по СПИН миналата година е била проведена анонимна анкета сред здравни специалисти в България. Резултатите показват, че процентът на лекари и здравни работници, които имат липса на информация по проблема, е висок. Някои специалисти се притесняват от контакта с тези пациенти на фона на това, че все по-често хората с HIV имат нужда от комплексни здравни грижи, тъй като все повече от тези пациенти живеят дълго. Приоритет и по света, и у нас остава превенцията, като се отбелязва, че вниманието трябва да се фокусира върху рисковите групи и увеличаването на осведомеността.