0

В секи десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се пациенти през месеците април, май и юни т. г. във верига частни лаборатории в София и страната. Направените кръвни тестове в този период са 3451, като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души, като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

Тенденция

„Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от COVID-19“, заяви управителят на лаборатория „Рамус“ доц. д-р Росен Михайлов.

Увеличават се не само кръвните тестове за доказване на инфекции, предавани от кърлежи, но бързите тестове, които се правят на самите паразити, уточнява медицинският директор на лабораторията д-р Благовеста Пенчева. Различните видове тестове, свързвани с кърлежопреносими инфекции, се увеличават от 50 до 100% спрямо миналата година. Става все по-популярно, когато човек го ухапе кърлеж, да вземе паразита и да го изследва. За кръвни тестове ухапаните биват насочени от техни близки или от личния лекар. Времената се променят, лабораторните услуги са достъпни и хората се чувстват по-сигурни, когато се изследват, коментира още тя.

През пролетно-летния сезон се увеличават и тестовете за алергии. Повече изследвания се правят за различни видове летни инфекции като цистити и гастроинтестинални инфекции. Същевременно случаите на коклюш намаляват десетократно.

Шарка

В частната лаборатория имали доказан случай на маймунска вариола. „Пациентът е знаел, че е имал контакт с човек, който е имал такова заболяване. След като видял симптомите, е дошъл насочено при нас. Ние го потвърдихме с PCR тест. След това се свързвахме с РЗИ-София да потвърдим инфекцията в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Пациентът беше насочен към Инфекциозна клиника за терапия. Цената за теста за маймунска вариола е 80 лева“, уточнява д-р Пенчева.