0

Т ази година престижната награда, носеща името на патриарха на българската литература Иван Вазов, бе присъдена на сочената за най-добра съвременна българска писателка Здравка Евтимова.

Призът е за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност и бе връчен навръх рождената дата на гения на българската писмовност на официална церемония на площад „Иван Вазов“ в центъра на родния му Сопот.

Кметът на Сопот Станислав Стоенчев връчва на Здравка Евтимова Вазовата награда.

 Кметът на Сопот Станислав Стоенчев връчва на Здравка Евтимова Вазовата награда.
общ. Сопот

Светкавица

Решението за удостояването на Здравка Евтимова с Вазовата награда бе взето единодушно миналия месец от деветчленна комисия, сред които родственикът на Вазов и почетен гражданин на Сопот доц. Григорий Вазов и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. Националната Вазова награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерството на културата. „Тази награда е като светкавица, която осветява за кратко, за да види човек дали не се е заблудил, и да види пътя към доброто.

Голяма радост, но и голяма отговорност. 2% радост и 98% отговорност. Трите ми деца и 5 от 6-те ми внучета (последното е още бебе) са проговорили с „Аз съм българче“. Знам колко трудно днес човек отделя от бюджета, за да си купи книга. Затова се надявам, който си вземе моя, да си каже накрая „Заслужаваше си“, сподели пред „Телеграф“ Здравка Евтимова.

Кметът и писателката по традиция засадиха иглолистно дърво след церемонията по награждаването

 Кметът и писателката по традиция засадиха иглолистно дърво след церемонията по награждаването
общ.Сопот

Уъркшоп

В момента тя е в Созопол на международния фестивал „Музите“, организиран от Агенцията за българите в чужбина. „От 15 страни има участници – Франция, Естония, Румъния... Има различни конкурси – за рисунка, за фотография.... Аз съм ангажирана с любимата българска дума уъркшоп – занятие по творческо писане“, издаде писателката.

В четвъртък следобед тя е давала съвети как да се напише разказ с подход, като е включила такива на Стайнбек и на Хемингуей, а днес, петък, ще направи разговор за литературата, като ще представи книгата на Лили Спасова за рибката Уана, както и своя творба. „Надявам се да стана рано и да отида да поплувам в морето, а през август да заведа на почивката внуците, като ги събера - момчето от Стара Загора и двете девойки от Перник. Имаме бунгало в село Божурец край Каварна“, добави авторката на „Кръв от къртица“.

Преди това обаче тя ще вземе участие в литературно матине на 15 юли в „Гьоте институт“. „Ще говоря за книгата на Боян Биолчев „Преселението“. Ще има 20-минутно обсъждане на езика, посланието и т.н. Колеги ще представят още няколко интересни книги“, каза още Евтимова.