0

Н яма по-подходящ сезон за зеленчукова диета от края на лятото. Пресните продукти са в изобилие.

Предимствата на програмата са безспорни. Зеленчуците доставят на организма пълната гама от витамини и минерали. Богати са на фибри, които активизират перисталтиката на червата, забързват метаболизма и подобряват храносмилането.

Най-подходящи

Най-подходящи за отслабване са моркови, тиквички, зеле, краставици, домати, чушки, зелен боб, карфиол, патладжани, зелени подправки. Общата дневна доза е 1,5 кг зеленчуци. Препоръчва се по-голяма част от тях да ядете в суров вид или да ги подлагате на минимална топлинна обработка. Освен зеленчуци може да добавите в менюто си плодове, ръжен хляб, мюсли, немазни млечни продукти. Задължително трябва да пиете много вода, защото фибрите имат нужда от нея както за да действат, така и да бъдат изхвърлени от организма, пише sanovnikat.com. Нормата е 2-3 литра на ден. Може да спазвате програмата максимум до 2 седмици. За това време може да свалите до 10 кг в зависимост от изходното си тегло.

След това ще трябва постепенно да добавите в менюто си бавни въглехидрати и белтъчини от животински произход.

Примерно меню:

1-ви ден

Закуска: Извара, смесена със зелени подправки и 1 домат. Изпийте 1 чаша кафе с мляко, но без захар.

Обяд: Супа от зеле, целина, чушки и моркови, приготвена със съвсем малко мазнина и много подправки.

16 ч.: Салата от домати и краставици с магданоз, но без дресинг.

Вечеря: Запечени или задушени карфиол и броколи с лук и домати.

 

2-ри ден

Закуска: Салата от домати, краставици и чушки с подправки, но без заливка.

Обяд: 2 сварени картофа, полети с малко зехтин. Направете си и зелена салата по избор, но не я подправяйте с мазнина, а само с лимонов сок.

16 ч.: Плодове.

Вечеря: Извара с ниска масленост, зеленчукова салата и филийка ръжен хляб. 

 

3-ти ден

Закуска: Чаша нискомаслено кисело мляко.

Обяд: Средна порция таратор, поръсен с орехи, но без мазнина. Изяжте и филийка ръжен хляб с малко извара.

16 ч.: Печени ябълки.

Вечеря: Зелева супа, в която можете да добавите малко картофи. Преди сън изпийте 1 чаша зелен чай.

 

4-ти ден

Закуска: В купичка кисело мляко добавете плодове по избор.

Обяд: Салата от домати, краставици, чушки, сирене и маслини. Поръсете с босилек и малко зехтин. За десерт  – плодово смути.

16 ч.: 1 настърган морков, подправен с лимонов сок.

Вечеря: Запечени на грил патладжани и тиквички, полети с малко зехтин. За десерт – плодове.

 

5-и ден

Закуска: Зеленчукова салата по избор и чаша зелен чай с малко мед.

Обяд: Супа от цвекло, зеле, моркови чушки и домати, приготвена с малко олио и много зелени подправки. За десерт – плод.

16 ч.: Варено цвекло, поръсено с малко орехи.

Вечеря: Задушени зеленчуци по избор. Преди сън изпийте 1 чаша билков чай.

 

6-и ден

Закуска: Зеленчукова салата по избор, подправена със зехтин и балсамов оцет. Изпийте 1 чаша айрян.

Обяд: Крем супа от грах, моркови и домати. Изяжте и 1 домат с малко извара.

16 ч.: 1 печен патладжан, подправен само с лимонов сок.

Вечеря: Варен карфиол, подправен с копър и лимонов сок. Преди сън изпийте 1 чаша зелен чай.

 

7-и ден

Закуска: 1 варено яйце и зелена салата, подправена само с лимонов сок.

Обяд: Порция таратор и за десерт – плод.

16 ч.: 1 печена на грил тиквичка и резенче сирене.

Вечеря: Задушени с малко зехтин чушки, лук, патладжани и тиквички. Преди сън изпийте 1 чаша зелен чай с лимон.