0

Ж итото е един от основните източници на здраве и ситост за хората по света. То е богато на белтъци, витамини, протеини и минерали и е лесно за преработка от организма.

Учителят Петър Дънов казва за житото, че то е „емблема на човешката душа“. Неговият десетдневен хранителен режим, познат ни днес като житна диета, се е превърнал в истинска легенда. Основната цел на диетата е да помогне на тялото да се пречисти, но също да се освободят от токсините и умът, и духът на човека.

Енергия

Този режим е много популярен, тъй като всеки, подложил се на него, споделя, че усеща прилив на жизнена енергия, зарежда се с положителни емоции и укрепва своето здраве. 

Тази житна диета е създадена, за да се изпълнява преди пролетното равноденствие, което се пада на 21 март, но проявява ефектите си по всяко време на годината. Тя премахва излишните калории, пречиства организма от вредни вещества и стопява излишните килограми. 

 Диетата се спазва 10 дни, като Дънов съветва да се започне тогава, когато сме здрави и готови да спазваме режима. Положителната нагласа и психическото спокойствие са важни за успеха. Според Учителя житото е най-здравословната храна, като най-подходящо за целта е пълнозърнестото. То съдържа редица полезни и необходими за здравето вещества като фибри, антиоксиданти, минерали (магнезий, фосфор, калий, калций, желязо), витамини (В1, В2, ПП, Е).

Приготвяне

Диетата включва консумацията на 1 кг жито за целия период от 10 дни, който е разпределен по 100 г на ден, разделено на три части. Приготвянето на житото става, като се залее с вряла вода (400-600 грама). Престоява около 4 часа – за това време омеква, но без да се разкашква. Водата, в която е било накиснато житото, се пие сутрин на гладно час преди закуска. Можете да й добавите мед и лимон.

Другите неща, които можете да ядете през деня, са три ябълки, орехи – девет на брой, които стимулират мозъчната дейност, както и 3 лъжици мед. Храненията трябва да са след изгрев слънце и преди залез, за да може да усвоите храната правилно.

Важно условие, докато се спазва диетата, е да се пие много вода – преварена или трапезна, но не и от чешмата – около 2 литра, хладка – не топла или много студена. Пие се преди хранене. Можете да добавите мед и лимон към водата. Медът не се разтваря във водата, а се поставя в устата и след това се пие водата, пише zdrave.org.

Захранване

По време на диетата и в периода на захранване не се допуска консумацията на кафе, алкохол, цигари, сол, всякакви други храни и напитки.

След края на режима се прави задължително захранване със супа, която се състои от лук, лимон, сол, вода, картофи, магданоз и черен пипер. Не се слага никаква мазнина. Два дни след края на диетата се яде само супата.

Диетата води до смъкването на 4-6 килограма и цялостно тонизиране на тялото. Като забележете, че отслабването не се дължи само на приетото жито, а и до голяма степен на това, че принципно се яде по-малко. Поради факта, че се консумират строго ограничен брой продукти, диетата крие и някои опасности. Специалистите съветват да внимаваме, тъй като колкото и да са полезни фибрите в житото, прекаляването с тях може да доведе до проблеми със сърцето и белите дробове. Задължително се консултирайте с лекар, преди да започнете диетата, тъй като рязкото преминаване към толкова ограничен режим може да доведе до сериозни последици за здравето, особено за хора, които са свикнали да приемат по-големи количества храна в ежедневието си.