0

С ладки вкусни неща, които са подходящи за зимното време, намираме на bonapeti.bg.

Обърнат чийзкейк

Необходими продукти:

  • 200 г бисквити с масло
  • 125 г краве масло

За крема:

  • 650 г крем сирене
  • 120 г подсладено кондензирано мляко
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2–3 портокала

Начин на приготвяне:

Бисквитите се смилат и се смесват с разтопеното масло. Крем сиренето се разбърква с кондензираното мляко, ваниловата захар и настърганата кора на 1 портокал. В дупките на тава за мъфини се поставят хартиени формички за мъфини. Портокалите се режат на шайби и с ринг се изрязват по-малки кръгове, които се поставят в дупките. Крем сиренето се разбърква с няколко лъжици портокалов сок, изстискан от парчетата портокали. Кремът се разпределя във формите върху портокалите, като не се пълнят догоре. Поръсват се смлените бисквити и внимателно се заравнява. Десертът се прибира във фризер да стегне. Изважда се 15 минути преди сервиране. Поднася се обърнат.

Кифлички с карамелени бонбони

Необходими продукти:

  • 500 г брашно + още за замесване
  • 125 г краве масло
  • 100 г захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 24 бр. бонбони лакта
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 1 щипка сол
  • мак за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с щипка захар. Поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне. Две яйца се разбиват със захарта. Брашното се смесва със солта, налива се шупналата мая. Добавят се разтопеното масло и разбитите яйца. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Разточва се върху набрашнен плот и се реже на правоъгълници, които се разполовяват така, че да се получат триъгълници. В средата на всеки триъгълник се слагат по един бонбон. Завиват се кифлички и се оставят да втасат. Мажат се с едно яйце, разбито с малко вода, и се поръсват с мак. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор до готовност – около 15 минути. 

Кейк с цитруси

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 260 г брашно
  • 200 г захар
  • 20 г краве масло
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 125 мл зехтин
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 с. л. мед + още за сервиране
  • 1/2 ч. л. кардамон
  • микс от цитруси (портокал, грейпфрут, лимон, лайм)

Начин на приготвяне:

В касерола се загряват 50 г захар, медът и маслото, докато захарта се разтопи и се получи карамел. Излива се в кръгла керамична тавичка. По 2–3 шайби от всеки цитрус се подреждат плътно върху карамела в тавата, като се застъпват. Яйцата се разбиват много добре с останалата захар и ваниловата захар, прибавят се кардамонът и зехтинът и отново се разбива. Останалите цитруси се изстискват – трябва да се получи 130 мл сок, който се сипва към разбитите яйца. Прибавят се брашното и бакпулверът и се разбива. Тестото се излива върху плодовете. Сладкишът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се 10 минути, обръща се, полива се с мед и се поднася. 

Печени ябълки с бадеми

Необходими продукти:

  • 4 червени ябълки
  • 1/2 ч. ч. захар
  • 50 г краве масло
  • 3 с. л. сок от лимон
  • 100 мл ябълков сайдер
  • 1 ванилия
  • 100 г сушени сини сливи без костилка
  • 100 г сурови бадеми

Начин на приготвяне:

Ябълките се разрязват на две и семките се отстраняват. В тавата, в която ще се пекат, се слага маслото, разтопява се на котлона и се сипва половината от захарта. Ябълките се подреждат с разреза надолу. Заливат се с лимоновия сок, прибавят се сливите. Налива се сайдерът, смесен с ванилията, слагат се бадемите и се поръсва останалата захар. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 35–40 минути. Ябълките се слагат в чинии, гарнират се със сливите и бадемите и отстрани се полива от соса от печенето.

Кралска бисквитена торта

Необходими продукти:

  • 400 г черен шоколад
  • 300 г чаени бисквити
  • 90 г краве масло
  • 150 г мед
  • 100 г сушени череши
  • 140 г печени със сол бадеми
  • 30 мл портокалов ликьор
  • 1 есенция ванилия

За гарниране:

  • 50 г бял шоколад
  • 1 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна. Разбъркват се. Бисквитите се натрошават на едро в голяма купа. Към шоколада се сипва медът, разбърква се до хомогенна смес. Шоколадовата смес се полива върху бисквитите, прибавят се натрошените бадеми, сушените череши, предварително накиснати в портокалов ликьор, и есенцията ванилия. Получената смес се изсипва във форма с регулиращи се стени (20 см), на дъното на която има пергаментова хартия. Оставя се в хладилник за 2 часа да стегне. Поднася се с разтопения на водна баня или в микровълнова фурна бял шоколад, смесен с олиото.

Баклава с орехи и моцарела

Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори
  • 500 г сирене моцарела
  • 250 г орехи
  • 200 г краве масло
  • 4 с. л. захар
  • 1/2 ч.л. канела

За сиропа:

  • 250 г захар
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 2 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Моцарелата се настъргва, а маслото се разтопява. Орехите се смилат и се смесват със захарта и канелата. Точените кори се изрязват в кръгла форма с размера на тавата. Дъното на тавата се маже с масло, слага се кора, маже се с масло, поръсва се с част от орехова смес. Реди се така, докато се използват половината кори. Намазват се с масло, слага се моцарелата, а върху нея – всички останали орехи. Следват останалите кори, всяка от които се маже с масло. Завършва се с кори. Баклавата се реже на парчета, маже се с масло, по ъгълчетата също се полива с масло. Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Около 350 мл вода се загряват със захарта, ваниловата захар и лимоновия сок. Оставя се на огъня, докато се получи рядък сироп. Баклавата се изважда от фурната и се залива с горещия сироп. Оставя се за една нощ, да се сиропира добре. Преди поднасяне се загрява леко. 

Плодов кекс със зехтин

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 175 г захар
  • 175 г печени бадеми
  • 1 лимон (био)
  • 1 портокал (био)
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Портокалът и лимонът се измиват и се слагат цели в касерола. Заливат се с вода и се варят около час и половина на бавен огън (по този начин се отстранява горчивият вкус). Оставят се да се охладят. Портокалът се разрязва на две с кората, отстраняват се семките и след това се слага в блендер. Лимонът се разрязва на две и се отстраняват семките и месестата част (те не се използват). Кората се слага в блендера при портокала. Пюрира се. Яйцата се разбиват със зехтина и захарта с миксер до побеляване. Бадемите се смилат в блендер и се смесват с бакпулвера. Добавят се към яйчената смес заедно с пюрираните плодове. Бърка се до хомогенизиране. Сипва се във форма с махащо се дъно (26 см) с хартия за печене и се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор за 1 час. Изважда се и след като се охлади, се поръсва с пудра захар.

Ябълков пай с ванилов крем

Необходими продукти:

  • 125 г брашно
  • 125 г захар
  • 60 г краве масло (на стайна температура)
  • 25 г сурови бадеми
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 яйце
  • 1 есенция ром

За плънката:

  • 500 г ябълки (сорт Фуджи)
  • 50 г захар
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

За крема:

  • 1 пакетче пудинг ванилия
  • 50 г захар
  • 500 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Маслото за тестото се разбива със захарта. Прибавят се бурбонската ванилова захар, смлените бадеми, брашното и бакпулверът. Разбърква се. Добавят се яйцето и есенцията и отново се разбърква. Тестото се увива във фолио и се оставя за една нощ в хладилник. Ябълките се белят и се режат на кубчета. Поръсват се със захар и бурбонска ванилова захар и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Слагат се на котлона и се готвят 5–7 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят, а водата, в която са варени, се редуцира, докато се получи сироп. Пудингът се разтваря в 100 мл от млякото, заедно със захарта. Останалото мляко се кипва. Дърпа се от огъня, добавя се разтвореният пудинг, разбърква се и се готви на слаб огън до сгъстяване. Охлажда се. Ябълките се сипват в тава и се заливат с ваниловия крем. Отгоре се поставя разточеното на тънка кора тесто. Правят се малки отвори, за да излиза парата. Пече се 25 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. След като се охлади леко, се намазва със сиропа и се оставя за 5 минути да го поеме добре. Нарязва се и се сервира.