0

П оддържайте здравето на сърцето и кръвоносните съдове, контролирайте нормалното ниво на кръвното налягане и баланса на холестерола, помагайте на червата и укрепвайте костите - правилната диета ще ви помогне да останете здрави и красиви на всяка възраст.

Колкото повече остаряваме, толкова повече внимание трябва да обръщаме на диетата си. Около 60-годишна възраст много жени имат дефицит на мускулна маса, калций, имат определени проблеми с налягането и здравето на сърдечносъдовата система. Също така на тази възраст е важно да се следи здравето на червата и стомаха. Ето 10 храни, които са препоръчителни около и след 60-те.

1. Цвекло

Енергията, мозъчната функция, здравето на сърцето - всичко това може да бъде подсилено от цвеклото. Освен това специалните вещества, съдържащи се в него, могат да понижат кръвното налягане и да разширят кръвоносните съдове.

2. Протеини

Един от проблемите, с които се сблъскват всички хора над 60 години, е бързата загуба на мускулна маса. За да се справите с него, трябва да ядете повече храни, съдържащи протеини - и на първо място това са млечните продукти. Киселото мляко трябва да присъства на трапезата ви всеки ден. И, разбира се, не забравяйте за спорта!

3. Фасул

Диабет тип 2, висок холестерол, стомашни заболявания - за да намалите риска от всички тези неща, струва си да ядете боб възможно най-често. Съдържа много растителни фибри, чийто дефицит усещаме на всяка възраст, но особено след 60 години. Така че яжте боб и други бобови растения - това е вкусно, засищащо и много здравословно.

4. Домати

Ярки и вкусни, доматите ни помагат да предотвратим появата на бръчки. Доматите са богати на ликопен, естествен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане и преждевременни бръчки. Така че доматите, както и доматеното пюре или сок, трябва да се консумират по-често.

5. Гъби

На тази възраст много жени изпитват повишена чупливост и крехкост на костите. За да се справите с това заболяване, трябва да консумирате храни, богати на много калций и витамин D, които преобладават в гъбите. Така че яжте гъби не само през лятото, но и през зимата, когато особено усещаме дефицита на този „слънчев“ витамин.

6. Сини сливи

Още един продукт, който е много полезен за здравето и здравината на костите. Пет или шест от тези плода на ден могат успешно да предотвратят загубата на костна маса. А сушените сини сливи са също толкова полезни, колкото и пресните.

7. Яйца

Те са полезни за всички възрасти, но след 60-годишна възраст стават задължителни: редовната консумация на яйца помага за защита на здравето на мозъка и поддържа когнитивните функции в напреднала възраст. В допълнение, яйцата са източник на протеини, които са необходими за поддържане на мускулната маса. Така че си струва да започнете деня си с бъркани яйца или омлет!

8. Семки

100 г слънчогледови семки съдържат 10% от дневния прием на магнезий, елемент, необходим за нормалното функциониране на сърцето. Освен това тези семена са богати на цинк, който също е необходим за здравето на сърдечносъдовата система. А тиквените семки са богати на здравословни диетични фибри, които намаляват количеството на опасния холестерол. И те също имат много магнезий: 65 грама съдържа дневната норма на този елемент.

9. Овесени ядки

Известната овесена каша е препоръчана за първи път като средство за предотвратяване на запушени артерии преди 20 години и оттогава многобройни изследвания само потвърждават нейните полезни свойства. Диетичните фибри, на които са богати овесените ядки, помагат за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол, който буквално прониква в кръвоносните ни съдове и се отлага по стените. Затова започнете деня си с порция овесени ядки – ще живеете по-дълго.

10. Риба

Рибата трябва да се появява на масата ви поне два пъти седмично, ако се грижите сериозно за здравето и дълголетието си. Мастните Омега-3, които са особено изобилни в рибата, могат да намалят съдовата плака, буквално да прочистят вашите артерии и по този начин буквално да спасят здравето ви.