0

Р ъцете са не само паспорт, но и вид медицинска карта. Дължината на пръстите, обемът на китката и дори силата на ръкостискането могат да предупреждават за риска от развитие на различни заболявания.

1. Артрит

Искате ли да оцените колко висок е рискът от развитие на остеоартрит в по-напреднала възраст? Измерете дължината на показалеца и средния пръст и ги сравнете: ако средният пръст е значително по-дълъг от показалеца, рискът от артрит е два пъти по-висок. По правило по-дългият среден пръст се свързва с ниски нива на хормона естроген, който освен всичко друго влияе и на артрита на коляното.

2. Паркинсон

Треперенето на ръцете може да се появи по напълно безобидни причини – например след прием на определени антидепресанти или лекарства за астма. Също така тремор може да се появи поради постоянната злоупотреба с кофеин. Но ако имате треперене на едната ръка или и на двете, което е твърде силно - може би говорим за първите симптоми на болестта на Паркинсон, така че трябва да отидете на лекар възможно най-скоро.

3. Бъбреци

Фактът, че нещо не е наред с бъбреците ви, може да предотврати промените в цвета на ноктите: според проучване, проведено от индийски специалисти, потъмняването на горната част на ноктите до кафяво придружава бъбречно заболяване в около 36% от случаите. Трябва също така да се консултирате с лекар, ако се появи тъмна вертикална линия - това може да е признак на меланом.

4. Сърце

За да прецените колко висок е рискът ви от сърдечни заболявания, направете прост тест: ръкувайте се с приятел и го помолете да оцени силата на ръкостискането ви. Трудно е да се повярва, но проучване, публикувано в The Lancet, потвърждава, че силата на ръкостискане е много по-надежден маркер за здравето на сърцето дори от кръвното налягане. Всичко опира до общата сила на мускулите, казват лекарите и предупреждават: колкото по-бавно и леко е ръкостискането ви, толкова по-големи са шансовете ви да се разболеете.

5. Хипертония

Склонността към високо кръвно може да се определи по пръстовите отпечатъци – като за това не е необходимо да се подлагате на професионално снемане на пръстови отпечатъци. Просто погледнете добре шарките по върховете на пръстите. Резултатите от проучването, в което участват 139 души, са потвърдили, че хората, които имат по-изографисани пръсти, които се сгъват на къдрици, са изложени на по-висок риск от хипертония, отколкото тези, които нямат на пръстите си.

6. Анемия

Има няколко форми на анемия, но всички те се дължат на факта, че тялото няма достатъчно здрави кръвни клетки, които да доставят кислород на всички органи. Често срещан симптом на анемията е бледността, така че внимавайте при твърде бледи ръце и нокти.

7. Чернодробно заболяване

Червените петна по дланите на ръцете могат да показват развиващо се чернодробно заболяване.